Aryna Sabalenka. Foto: Bildbyrån

Sabalenka fruktade fängelse vid krigskritik

Uppdaterad
Publicerad

Belarusiskan Aryna Sabalenka tog inte avstånd från kriget för att hon var rädd för konsekvenserna.

Det säger hon i nya säsongen av dokumentärserien ”Break Point” enligt Aftonbladet.

– Vi måste vara väldigt försiktiga med vad vi säger, för i vårt land kan vi inte prata om det som händer, säger tennisspelaren.

Att det dröjde så länge för den belarusiska superstjärnan att ta avstånd från kriget förklarar hon med att hon varit rädd för konsekvenserna.

– Vi måste vara väldigt försiktiga med vad vi säger, för i vårt land kan vi inte prata om det som händer. Bara genom att nämna ordet ”krig” kan det bli som att ”okej, du kommer dö i fängelset”. Det är så svårt. Jag har känt en press om att jag måste säga något, samtidigt finns det inga rätta ord att säga, säger hon enligt Aftonbladet.

Sabalenka berättar att hon känt att andra spelare tittat snett på henne eftersom många anser att belarusiska och ryska spelare bör stängas av på grund av kriget i Ukraina.

– Jag är från Belarus och det är så svårt i den här situationen. Om jag fick kontrollera allting så hade jag självklart stoppat det (kriget). Alla pratar om det här, alla säger att ”ni måste bannlysa alla ryska och belarusiska spelare” och det känns som att alla tittar snett på mig, som att alla hatar mig på grund av mitt ursprung, säger Sabalenka i ett av de nya avsnitten av dokumentärserien ”Break Point” som släpps på Netflix på måndag.

Hon har fått kritik för att inte ha tagit avstånd från kriget. Stundtals har hatet och hoten varit så jobbiga att hon velat sluta med tennisen. Under Franska mästerskapen tog hon bladet från munnen och berättade att hon inte gav stöd till varken kriget eller den belarusiska diktatorn Aleksandr Lukasjenko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.