Simona Halep. Foto: Bildbyrån.

Dopningsavstängda Halep utreds för nytt dopningsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Simona Halep är dopningsavstängd.

Och nu anklagas tvåfaldiga grand slam-vinnaren för ännu ett dopningsbrott.

”Jag har levt i en mardröm”, skriver Halep på Twitter.

31-åriga rumänskan Simona Halep utreds för ”oegentligheter i hennes biologiska pass för idrottare”. Det samlar in och jämför biologiska data för att upptäcka avvikelser över tid som tyder på möjlig dopning.

– Vi förstår att dagens tillkännagivande ökar komplexiteten till en redan högprofilerad situation, säger Nicole Sapstead vid tennisens internationella integritetsorganisation (ITIA).

Hon har redan varit avstängd sedan oktober i fjol. Vid US Open testade hon positivt för förbjudna substansen roxadustat som stimulerar produktionen av röda blodkroppar i kroppen.

”Ända sedan jag blev bestraffad av ITIA för första gången har jag levt i en mardröm. Mitt namn har dragit ner i smutsen på värsta tänkbara sätt och ITIA gör allt för att bevisa min skuld när jag i själva verket aldrig tagit något förbjudet preparat”, skriver Halep på Twitter och fortsätter:

”Jag har vid upprepade tillfällen försökt få ärendet flyttat till en oberoende domstol, men ITIA har hela tiden hittat anledningar för att skjuta på det. Det enda jag vill bevisa är att jag är oskyldig.”

Halep har tidigare varit världsetta och har vunnit två grand slam-titlar, Franska öppna 2018 och Wimbledon 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.