Foto: SVT

SVT:s expert om matchfixningsskandalen: ”Bedrövligt – rensa ut allt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s tennisexpert Janne Gunnarsson överraskas över att en av de gripna spelarna i matchfixningsskandalen spelade i US Open 2018.

– Väldigt överraskande. Det här är bedrövligt, en jätteskandal, säger experten.

På torsdagen meddelade Europol att 83 personer gripits i en stor matchfixningsskandal inom tennisen, varav 28 är spelare.

– Det är sorgligt. Jag tycker helt enkelt man ska förbjuda spel en mot en. Det är alldeles för lätt att kunna hota och muta de lägre rankade spelarna, säger SVT:s tennisexpert Janne Gunnarsson.

Matchfixning

Han fortsätter:

– Spelarna blir hotade till livet, lägger de sig inte händer det något. Spelarna blir ju livrädda och lägger av. Det är ett jättedilemma, framför allt för unga talanger.

Hur påverkar en skandal som denna tennisen?

– Det är absolut inte bra. Men bra att spanska polisen gjorde detta, stor respekt till Guardia Civil som nystat upp det. Rensa ut allt det här så att vi får en öppen och ärlig tennis. Det vinner alla på.

Största skandalen någonsin

Hur ser du på att en av de gripna spelade US Open 2018?

– Det är väldigt överraskande, men den spelaren kan ha varit lägre rankad när det hände. Åker du ut i första omgången i en grand slam får du ju en halv miljon kronor.

Är det den största tennisskandalen någonsin?

– Det kan man nog säga. Det finns några dopingfall också, men… Det är annan nivå när det handlar om enskilda spelare.

”Spel på grand slam är fine”

Janne Gunnarsson ser ingen annan lösning än att stänga ned möjligheten att spela. Åtminstone under yttersta eliten.

– Det enda rätta är att stänga ner spel på nivåer under de stora turneringarna. Spel på grand slam, spelare som är topp 50-70 i världen, är fine för mig.

Hur sannolikt är det?

– Det är säkerligen långt bort, det bara poppar ju upp spelsajter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet