Foto: Bildbyrån

Tennisspelare åtalas – ska ha manipulerat matcher i Båstad

Uppdaterad
Publicerad

En kvinnlig tidigare tennisspelare står åtalad för matchfixning. Hon och hennes man ska ha manipulerat specifika bollar i kvinnans matcher och då tjänat pengar på spel. Brottsvinsterna uppgår till cirka 270 000 kronor.

– Mutbrott av den här kalibern ligger i vanliga fall inte på fängelsenivå, säger åklagaren Staffan Edlund till SVT Sport.

Under åren 2014 till 2018 har 102 spel på kvinnans matcher lagts från konton kopplade till hennes man. Av de spelen har 97 gett utdelning. 94 av spelen gick ut på att kvinnan skulle förlora en poäng.

Insatsen per spel har varit relativt låg, men tennisens matchfixningsorgan Tennis Integrity Unit lade tillsammans med ett spelbolag märke till mönstret och utifrån det har man sedan undersökt saken och i början på mars väcktes åtal.

Matchfixning

Bland de manipulerade matcherna finns både matcher i Båstad och i turneringar utomlands.

”Gamla händelser”

Mannen står åtalad för givande av muta och kvinnan för tagande av muta. Åklagaren Staffan Edlund gör en bedömning av vad en fällande dom kan leda till:

– Det är ganska gamla händelser och det handlar inte om jättemycket pengar. Mutbrott av en kalibern ligger i vanliga fall inte på fängelsenivå, säger han.

Bägge åtalade nekar till brott och menar att de inte har gjort något olagligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet