• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Coco Gauff vid den senaste Grand Slam-turneringen Australian Open i vintras. Foto: TT

Tonårsstjärnan Gauff talare vid protestmöte

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska tennisstjärnan Coco Gauff deltog i Black Lives Matters-protester i sin hemstad Delray Beach i Florida under onsdagen.

– Jag var åtta år när Trayvon Martin dödades. Så varför är jag här när jag är 16 och kräver förändringar? Blir det jag nästa gång? säger Gauff i en video som hon postat på sociala medier.

Martin var en obeväpnad svart tonåring som dödades av en man, som hävdade självförsvar och senare friades, i Florida 2012, vilket gav starten till Black Lives Matters-rörelsen.

– Mitt hjärta går sönder när jag kämpar för framtiden för mina bröder. Jag kämpar för framtiden för mina framtida barn och jag kämpar för framtiden för mina framtida barnbarn, säger Gauff.

Mormor skrev historia 1961

Gauff talade vid mötet efter att hennes mormor Yvonne Odom, 74, hållt sitt tal. Odom är en legendarisk ledare för den svarta jämlikhetsrörelsen i USA. Hon var den första svarta studenten vid sitt gymnasium 1961.

– Det är så sorgligt att jag är protesterar mot samma saker som hon gjorde för över 50 år sedan, säger Gauff.

Odom håller ständig kontakt med sitt barnbarn och tror på en ljus framtid på tennisbanan.

– Hon kan bli den yngsta Wimbledonmästaren någonsin, sade Odom enligt brittiska Mirror förra året.

16-åriga Gauff (född 16 mars 2004) kunde inte under några omständigheter bli den yngsta vinnaren i Wimbledon. Lottie Dodd var bara 15 år och 285 dagar när hon vann 1887. I modern tid vann Martina Hingis 1997 när hon var 16 år och 278 dagar. I år har Wimbledon ställts in på grund av coronapandemin. Det betyder att Gauff är 17 nästa gång Wimbledon avgörs.

Gauff slog igenom i just Wimbledon förra året när hon som 15-åring besegrade sin idol Venus Williams.

Yngsta vinnarna i Wimbledons damklass:

1887: Lottie Dodd 15 år och 285 dagar

1997: Martina Hingis 16 år och 278 dagar

2004: Maria Sjarapova 17 år och 75 dagar

1988: Steffi Graf 19 år och 19 dagar

1907: Mary Sutton 19 år och 285 dagar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.