Så här såg produkten ut som Sinners fystränare köpte över disk i Italien. Foto: Andrew Medichini

Tydlig dopningmärkning på den produkt som Sinner behandlades med

Uppdaterad
Publicerad

Den spray som ledde till Jannik Sinners positiva dopningsprov var tydligt märkt med ordet ”DOPING”.

Strax före US Open kom nyheten om att Jannik Sinner fastnat i två dopningsprov tagna i Indian Wells i mars. Den italienske världsettan hade masserats av sin fysio och fått i sig steroiden Clostebol via sprayen Trofodermin. Det gjorde att han friades i den utredning som följde.

Produkten kan köpas utan recept över disk i Italien och kostar 160 kronor.

Förutom den tydliga antidopningssymbolen finns en varningstext på förpackningen: ”För dem som deltar i sport: användning av läkemedlet utan terapeutiska behov utgör doping och kan resultera i positiva antidopningstester.”

Den erfarne advokaten Giovanni Fontana har arbetat med dopningsrelaterade fall i 30 år och i tio av fallen har det handlat om Clostebol. I nio av fallen blev det fällande domar.

Massage utan handskar gav utslag

– När en idrottare testar positivt för Clostebol, är det första jag frågar dem om de använde Trofodermin. Och om de inte har det säger jag till dem att gå och kolla om en familjemedlem eller partner har det, eftersom det överförs så lätt, säger Fontana till AP.

Det var Sinners fystränare som köpte sprayen för att behandla fysion i teamet som hade en sårskada på ett finger. Fysion masserade sedan Sinner utan handskar vilket gjorde att Clostebol spreds i små mängder i Sinners kropp, vilket gav utslag.

Sinner har sedan incidenten avskedat sin fystränare och fysio, vilket kan gå vidare till rättegång i Italien då Sinners rykte svärtats ner.

– Jag vet att jag inte gjort något fel, säger Sinner som ska spela semifinal mot Jack Draper i US Open i sin nästa match natten mot lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.