Kampsporten har haft en tuff vår.

Tuff vår för idrotten: ”Var tvungen att bara hålla huvudet ovanför vattenytan”

Uppdaterad
Publicerad

Föreningsidrottandet har aldrig tidigare minskat så mycket som under våren.

Det visar siffror från Riksidrottsförbundet – där kampsporter blev extra drabbat.

– Det har varit ett tufft år än så länge, säger Peter Lööf, ordförande i föreningen Slagskeppet.

Det fanns en oro över hur coronapandemin skulle påverka verksamheten hos landets idrottsföreningar. Nya siffror från Riksidrottsförbundet, baserat på LOK-stödet, visar att antalet föreningsaktiviteter sjönk med 7,6 procent under våren, jämfört med samma period de två föregående åren.

– Våren har ju varit fruktansvärd, för det bara smällde till. Man var ju tvungen att bara hålla huvudet ovanför vattenytan, säger Peter Lööf, ordförande i Stockholmsföreningen med inriktning på thaiboxning.

Corona och idrott

Kampidrotten värst drabbad

Det var främst en idrottstyp som hade det tufft – kampidrotten. Landets sex specialförbund, som kategoriseras till kampidrottsförbund, hade en minskning på 20 till 40 procent.

Så här såg förändringen ut för kampförbundet

För Peter Lööfs förening, som håller till i Stockholm, innebar våren stora omställningar i verksamheten. Bland annat sanerade de hela träningslokalen och flyttade träningen utomhus.

– Vi vidtog allt vi kunde. Vi skapade distans mellan allting och slutade träna mot varandra. Det är ju ändå en sport där vi rör varandra hela tiden, så det har varit ett tufft år än så länge, säger han.

Av landets tio största idrotter var det framför allt de stora hallidrotterna, innebandy, basket och handboll, som hade svårt att upprätthålla sina aktiviteter.

Så här såg förändringen ut för fem av Sveriges största idrotter.

”Blev ett abrupt slut”

Erik Ekelund, 15 år, har tränat thaiboxning i föreningen sedan fem år tillbaka. För honom, och resten av kampsportsutövarna, var det ett moment som försvann helt.

– Det blev ett abrupt slut på tävlingarna. Något jag tycker är det roligaste, att man får ha en träningsperiod där man tränar upp sig och lär sig nya saker, för att sedan kunna testa i match. Det blev helt förändrat, säger han till SVT Sport.

Så fungerar LOK-stödet

Alla föreningar kan söka LOK-stöd hos Riksidrottsförbundet. Pengarna baseras på antal personer, som är berättigade LOK-stöd, som deltar i en aktivitet.

Aktiviteterna föreningarna söker bidrag för måste pågå minst i 60 minuter, ledas av minst en ledare och bestå av minst tre aktiva deltagare. Det är dessa aktiviteter som minskat med 7,6 procent i snitt jämfört med 2018/2019.

Föreningar kan söka bidrag för personer i åldrarna 7–25 år, med undantag för personer med funktionsnedsättning där det inte finns en åldersbegränsning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet