”Det finns inga skäl till drastiska beslut i dagsläget”, skrev Internationella olympiska kommittén (IOK) i ett pressmeddelande som släpptes på tisdagseftermiddagen.
Det kom kort efter beskedet att herrarnas fotbolls-EM flyttas fram ett år, till sommaren 2021. IOK skriver att det kan bli tal om ändringar i kvalen till OS, på grund av coronautbrottet, men till skillnad från Europeiska fotbollsförbundet hoppas man fortsatt att spelen ska invigas i Tokyo den 24 juli.
”Hälsan och välbefinnandet hos alla som är inblandade i förberedelserna inför OS i Tokyo 2020 är vår främsta prioritet”, intygar IOK:s ordförande Thomas Bach i pressmeddelandet.
Riskera hälsan?
Det finns en del som tvivlar på det. Genom beskedet skickar man signaler att OS-drömmande idrottare ska fortsätta träna, coronavirusets allt större spridning till trots, säger regeranden OS-guldmedaljören i stavhopp Ekaterina Stefanidi.
– Vi vill alla att OS i Tokyo ska bli av, men vad är plan B om det inte blir så? Om man visste om ett möjligt alternativ skulle det ha en enorm betydelse för min träning, eftersom jag annars kanske tar risker nu som jag inte skulle ta om jag visste att det fanns en plan B, säger grekiskan.
Hittills har 57 procent av det tänkta antalet OS-idrottare kvalat in, skriver IOK. Men för alla som hoppas nå OS innebär tisdagens besked ett obehagligt dilemma, säger Stefanidi.
– Nu tvingas vi bestämma om vi ska riskera vår egen hälsa genom att fortsätta träna i rådande miljö.
Nationellt nödläge
Alejandro Blanco, ordförande i Spaniens olympiska kommitté, tycker att man ska skjuta fram OS. Spanien är ett länderna som har drabbats hårdast av coronaviruset. Nationellt nödläge har utropats och landets invånare får inte lämna hemmet annat än för att ta sig till arbetet, söka vård eller göra nödvändiga inköp.
– Nyheterna som kommer varje dag är obekväma för alla världens länder, men för oss är den viktigaste punkten (gällande OS) att våra idrottare inte har möjlighet att träna, och att hålla OS som planerat skulle innebära orättvisa förhållanden, säger Alejandro Blanco.
Både tisdag och onsdag har IOK vikt åt krismöten i form av videokonferenser med idrottsförbunden och de nationella olympiska kommittéerna.
Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo säger till SOK:s hemsida att man står inför ett globalt nödläge, och att det är viktigt att idrottens ledare lyssnar på experter.
”IOK har kontakt med WHO (Världshälsoorganisationen) och bedömningen är att det fortfarande ska vara möjligt att genomföra spelen med invigning den 24 juli. Vi fortsätter förbereda oss på bästa möjliga sätt och gör allt vad vi kan för att stötta aktiva, ledare och förbund i deras förberedelser”, säger Peter Reinebo.
KLIPP: Peter Reinebo: ”Utmaning att hinna OS-kvala” (17 mars 2020)