Maja Nilsson är klar för OS-final i höjdhopp. Foto: TT

Till OS-final – efter jättedramatik

Uppdaterad
Publicerad

Hon klarade OS-kvalgränsen några timmar före deadline.

Och väl i sitt första OS hoppade Maja Nilsson sig vidare till final.

21-åriga svenskan Maja Nilsson klarade kvalgränsen 1,95 i det tredje och sista försöket. Utan darr på ribban, på en höjd som är en centimeter lägre än hennes personliga rekord.

– Det är klart att jag hade hoppats på det här, men man ska göra det också. Och att göra det på det här sättet – jag är så stolt och det ska bli så roligt att hoppa final, säger Maja Nilsson till Discovery+.

Tokyo 2020

Dessförinnan i höjdhoppskvalet på Olympiastadion i Tokyo tog hon 1,90 i andra försöket, och 1,93 i första.

Kinsey missar final

På lördag (12.35 svensk tid) ska Nilsson, som klarade OS-kvalgränsen 1,96 i sista möjliga tävlingen och sju timmar innan tiden rann ut, och tretton till hoppa i finalen. Dit tog sig däremot inte den andra kvalande svenskan Erika Kinsey.

Hon klarade säsongsbästa 1,93 i sista försöket. Med rivningarna hon tog med sig till nästa höjd var hon tvungen att klara den, och var ytterst nära. På alla tre försök på 1,95 rev hon minimalt med vaden.

– Det gör jäkligt ont. Sista rivningen kändes ... jäkla vad. Det kändes bra på 1,90, och så blev det så lång vila till 1,93, så jag kom ur rytm. Och sedan på 1,95 kändes det som om jag kom tillbaka och kom igång. Men så blev det inte så mycket mer, säger Kinsey.

Några tävlingar återstår den här säsongen för 33-åringen, som mycket väl kan avsluta friidrottskarriären i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet