Therese Viklund och Louise Romeike fick inte till det under terrängprovet. Foto: Bildbyrån

Sverige missar avslutningen i fälttävlan

Uppdaterad
Publicerad

Det började lovande för svensk del.

Men under terrängmomentet grusades medaljchanserna och Sverige tvingas avbryta OS i fälttävlan.

– Jag känner mig ledsen och frustrerad, arg och besviken, säger Therese Viklund till Svenska ridsportförbundet.

I fredags begick Therese Viklund och Louise Romeike OS-debut när dressyrgrenen i fälttävlan gick av stapeln på ridsportstadion i Baji Koen-parken.

När fälttävlansdressyren ett dygn senare avslutades låg Sverige på en femte plats efter Ludwig Svennerståls insats i manegen. Därmed var en blågul medalj alltjämt inom räckhåll inför terrängprovet, natten till söndag (svensk tid).

Tokyo 2020

Där tog det dock tvärstopp.

Therese Viklund med enögda stoet Viscera var först ut, och fram till 18:e hindret såg det lovande ut. Väl där uppstod ett missförstånd och Viklund föll av.

– Det var inte roligt, men jag har inte slagit mig. Men det är så klart tufft när man kommit så långt. Och när hon har gått så fantastiskt bra hela vägen, säger Viklund, 34.

”Väldigt tråkigt”

Därefter beslutade Sverige att reserven Sara Algotsson Ostholt inte skulle starta, då lagets medaljchanser var borta.

Louise Romeike och Cato, som i stället fick fokusera på en bra individuell placering, uteslöts efter att ha missat att hoppa ett hinder.

– Det är sådär. Det är väldigt tråkigt. Det var inte så här man hade hoppats på att det skulle bli, säger Romeike.

Efter söndagens terrängmoment hade Sverige halkat ner från en femte plats till en fjortonde – näst sist efter det thailändska laget. Och efter två uteslutningar och en struken Algotsson Ostholt står det klart att det inte blir någon forsättning för svensk del under måndagen, när den avslutande banhoppningen avgör tävlingen.

Klipp: Svensk skrällseger i Falsterbo Derby (17 juli)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet