Veterinären: ”Hård spödrivning är misshandel”

Uppdaterad
Publicerad

Två av Sveriges mest profilerade banveterinärer rasar mot spödrivningen inom svensk travsport.

”Hård spödrivning är misshandel. Det är djurplågeri”, säger Lars Audell som före pensionen var banveterinär på Solvalla.

Lars Audell får medhåll från Anders Bergqvist, som för närvarande arbetar som banveterinär på Åbytravet.

– Den spödrivning som försiggår inom sporten är ju beklaglig och förekommer alldeles för ofta som jag ser det, säger Bergqvist till SVT Sport.

Anders Bergqvist och Lars Audell som alltså tidigare var banveterinär på Solvalla, är mycket kritiska mot bötessystemet inom svensk travsport. Det är bara om man fälls för djurplågeri i domstol, vilket kräver tung bevisning, som  ägarna blir av med prispengarna.  Anders och Lars menar att en stor del av den spödrivning som  ger böter är skadlig för hästarna och borde innebära diskning eller nedflyttning från förstaplatsen.

– Det är ju märkligt att vi inte får slå på djur över huvudtaget, men just hästen får vi slå på med en piska utan att det händer så mycket. Travet har ju en lite märklig tradition – att när man bryter mot bestämmelserna så får man böta och sen är det bara att köra vidare, vilket på inte hjälper hästen på något sätt, säger Anders Bergqvist.

– Det ska inte löna sig att slå hästar så att man vinner lopp, säger Lars Audell.

– Alla drivningar som sker, som bestraffas, är ju egentligen ett misslyckande för vårt arbete att få ner drivningarna. Samtidigt så visar ju vi med all önskvärd tydlighet att vi bestraffar det här hårt. Det som händer... vi har ett system där vi följer upp kuskar som återkommer i den här statistiken. Vi har kvartalsmöten.  Vi ser då, att nu har den här personen fått ett antal drivningar på relativt få lopp. Det blir enskilt samtal och den personen sätts på särskild bevakning, säger Göran Åkerström, som var chefsveterinär på Svensk Travsport fram till augusti i år.

– Det som händer är att kuskarna kör under en tre- eller sexmånadersperiod med direktavstängning som straff i stället för böter. Ett betydligt hårdare straff än de böter som normalt sett delas ut alltså, säger Lena Engström, avdelningschef på Svensk Travsports kommunikationsavdelning.

Ifjol bötfälldes nästan tusen kuskar för felaktig spödrivning,  där för stor mängd eller för hård spödrivning ingår.  Det totala antalet starter 2014 var drygt hundra tusen, men i snitt så spödrevs nästan tre hästar felaktigt, varje dag.

Fram till den första december i år har 862 kuskar spödrivit felaktigt, på drygt 94000 starter.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.