Sedan tidigare har idrotter och evenemang valt att stänga ner på grund av coronapandemin. I dag kom beskedet från regeringen att inga sammankomster med fler än 50 personer är tillåtet.
Trots att andra länder valt att stänga ner travverksamheten kommer den svenska hållas igång – trots de nya direktiven.
– Travverksamheten är ingen allmän sammankomst. Sedan ett par veckor tillbaka får ingen publik komma in och det är numera en strikt arbetsplats. Vi följer samma principer som vi gjort ett antal veckor för att säkra den här arbetsplatsen, som travsporten är. Vi kombinerar att värna om alla människors försörjning och tillgång till deras arbetsplats i kombination med att förhålla oss till det här allvarliga läget, säger svensk travsports VD, Maria Croon.
”Nio tiondelar av intäkterna kommer från spel”
– Vi har minimerat tillgången till banorna. Det är bara de som är aktiva den dagen som får tillgång, säger Croon.
Den svenska travverksamheten har inte haft någon publik sedan den 12 mars. Medan andra sporter och evenemang är beroende av sina publikintäkter är verkligheten annorlunda för travsporten.
– Nio tiondelar av intäkterna kommer från spel, säger ATG:s VD, Hans Skarplöth.
ATG, som är dotterbolag till svensk travsport, ser en liten ökning i spelandet på den svenska marknaden, samtidigt som spelandet från andra länder har exploderat.
– Medan travverksamheten ligger nere i många andra länder så är det många som spelar på svenskt trav. Spelandet från andra länder har ökat enormt, säger Skarplöth.
På Solvalla, i utkanten av Stockholm, fortsätter tävlingarna som vanligt och sportchefen, Anders Malmrot, ser inga problem med det.
– Stallbacken är så vid i sig att här sprider vi ut människor på så stor yta och hästarna smittar ju inte. Jag ser inget problem med att vi fortsätter att tävla, säger han.