”Lika tufft som rugby – i vattnet”

Uppdaterad
Publicerad

Han har varit professionell vattenpolospelare i snart tio år, nu i Nederländerna. Och Christopher Vang, 29, har lärt sig de nödvändiga tjuvtricksen för att överleva i en idrott som av många anses vara en av de allra tuffaste.

– Det ska vara hårt...brottning i vattnet. Som rugby. Det är då det är som roligast och det ska kännas att man lever. Sen får det inte gå överstyr så att det blir våldsamt, säger Christopher Vang till SVT Sport.

Vi besöker honom i den lilla medeltida och idylliska staden Gouda. Han har spelat för klubben Widex Donk den senaste säsongen. Ett lag som lyckats ta sig till slutspelet i den nederländska ligan (inleds i helgen).

Vattenpolo är en stor sport internationellt men oerhört liten i Sverige. Chistopher Vang satsade på en karriär som proffs i Seerbien när han var 19 år. Han lyckades få ett kontrakt och blev kvar i sju år. Efter det har det blivit spel i bl a Slovakien, Tyskland och Australien.

Och han har lärt sig knepen för att lyckas i bassängen. Utnyttja det faktum att domarna har svårt att upptäcka allt som sker under vattenytan.

– Det gäller att vara lite smart. Hålla tag i en arm...dra lite i badbyxorna (spelarna måste ha två par på sig). Man har lärt sig en del genom åren, säger Christopher Vang.

Inga studieskulder

Han har inte blivit rik på att spela vattenpolo. Men har kunnat läsa ekonomi på Linköpings Universitet på distans. Utan att dra på sig studieskulder. Han är snart klar med sin examen.

Men fortfarande ser han flera år framför sig som proffs. Och att förhoppningsvis komma till en större klubb och att få spela de stora matcherna internationellt på klubbnivå.

Nåt landslagsspel blir det inte. Sverige har inte spelat en officiell landskamp på fem år (se separat artikel).

– Visst är det tråkigt...men vi får hoppas att vi kommer igång med ett landslag inom en snar framtid. Det enda jag kan göra är att satsa allt jag kan för att bli så bra möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.