Anders Blomquist om turerna i längdskidförbundet: ”Man har tappat greppet” Foto: SVT

Anders Blomquist: ”Känns som hon brände ut sig”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Blomquist anser att Charlotte Kalla måste bryta mönstret och prova ett nytt träningsupplägg.

– Hon ska inte träna och tävla helg efter helg som om att allt hade fungerat normalt, säger han.

De individuella framgångarna uteblev förra säsongen och inledningen på den här säsongen har inte sett bättre ut.

– Känslan jag har är att Charlottes satsning för att komma maximalt toppad mot VM i fjol, i kombination med en sjukdom, gjorde att hon brände ut sig. Efter det har hennes kropp inte reagerat på träning och tävling som tidigare, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

KLIPP: Charlotte Kallas säsong – på 60 sekunder

Han poängterar att hon nu måste hitta rätt balans i belastningen, så att kroppen börjar svara på träningen på rätt sätt. Något som han inte tror är helt omöjligt.

– Det är mycket lättare att jobba med en diagnostiserad skada, att hantera överträning är mer att navigera utan karta i okänd terräng. Men det finns exempel på många som lyckats med det tidigare och Charlotte har tidigare också lyckats med det i återkomst till toppen från tyngre perioder. Men denna gång verkar lösningen vara en annan än tidigare.

Liksom Magnus Ingesson är Blomquist inne på att Charlotte Kalla måste göra en förändring i upplägget. 

– Nu måste hon bryta på något sätt. Hon ska inte träna och tävla helg efter helg som om att allt hade fungerat normalt. Ändrad skidträning, alternativ träning eller vila är olika varianter på att hitta tillbaka.

”Frustrerande när vi inte vet”

Han lyfter fram Marit Björgen som ett bra exempel på någon som haft en tung period men sedan kommit tillbaka.

– När hon hade tränat högintensiv träning under flera år, och när kroppen inte riktigt svarade på det bytte hon tränare och träningsmodell till en mer ”klassisk” träningsmodell för en skidåkare. Många trodde att hennes storhetstid var över, men hon kom tillbaka starkare och bättre än någonsin.

– Ett annat exempel just nu är Heidi Weng som pressade sig för hårt och tävlade småsjuk för att kunna vinna världscupen sammanlagt. Efter det hade hon en lång period där varken resultat eller reaktioner på träning fungerade för henne, men är nu tillbaka på högsta nivå. Under den tunga perioden drog hon ner på tävlingar och hård träningsbelastning för att få tillbaka en kropp som svarar normalt på träning.

Magnus Ingesson, damlandslagets tränare, säger till SVT Sport att det i Charlotte Kallas fall inte handlar om överträning.

– Rent fysiologiskt ser vi inga sådana symptom. Men det är frustrerande när vi inte vet vad det är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.