Sportåret 2018 – återupplev höjdpunkterna

Uppdaterad
Publicerad

2018 var ett succéartat svenskt idrottsår. Här är de största sportögonblicken från året som gått. Genom att klicka på länkarna här under slipper du att scrolla.

Svenska jätteskrällen – final i handbolls-EM

”Sett till spänning och drama så finns det inget som slår denna semifinal.” Det skrev SVT Sports handbollskommentator Ola Bränholm i en krönika efter VM-semifinalen mot Danmark som Sverige avgjorde i förlängning. Det var ett orutinerat och skadedrabbat blågult landslag som tog sig hela vägen till final och matchhjälte i semin blev doldisen Linus Arnesson.

Det var en saga om en omskolad playmaker som hade vunnit kampen mot sina alkoholproblem och nu fick skina. Här är Pelle Nyströms reportage inför EM.

Sverige förlorade sedan finalen mot Spanien med klara 29-23.

OS: Kalla fixar drömstart för Sverige i Pyeongchang

OS i Pyeongchang hade knappt hunnit börja då Charlotte Kalla satte tonen för hur Sveriges insats i de olympiska spelen skulle bli. Med tre kilometer kvar av 15 kilometer skiathlon gjorde svenskan ett av sina patenterade ryck lämnade Marit Björgen bakom sig – OS-guld.

– Kalla visar att hon är bättre än någonsin och kan bli skiddrottning i de här spelen, sade Jacob Hård.

– Det var ganska härligt att få slänga en blick över axeln och se att det var en bit ner till de andra, sade Kalla.

SVT Sports expert Johanna Ojala kunde inte sitta still.

OS: När silver-Stina blev guld-Stina

Tillsammans med norskan Maiken Caspersen Falla hade Stina Nilsson dominerat sprintdisciplinen i flera år, men det stora mästerskapsguldet saknades. Den 13 februari 2018 blev det ändring på det. Hon var bäst i kvalet, hon var bäst i kvarten, i semin slog hon Falla och då finalen väl kom var det inget snack – inget kunde stoppa Stina Nilsson.

Sedan väntade ett dygn fullt av känslor och på prisceremonin dagen efter brast det för sprintdrottningen.

– Det är bara så mycket känslor. Jag vet inte ens varför jag gråter. Det senaste dygnet har varit omtumlande. Men nu har jag medaljen runt halsen och här ska den stanna, sade hon som tidigare hade kallats silver-Stina.

OS: Hanna Öberg – ”Den största OS-skrällen i modern tid”

22-åringen från Svensbyn, Hanna Öberg, hade aldrig ens stått på pallen i världscupen, men under distansloppet på OS i Pyeongchang stod stjärnorna rätt. Skyttet fungerade perfekt, Wolfgang Pichler sprang längs spåret och skrek och det resulterade till slut i det som SVT Sports Ola Bränholm i en krönika kallade ”den största OS-skrällen i modern tid.”

För pojkvännen Jesper Nelin var situationen inte den enklaste. Han skulle själv snart ut och tävla, men: ”Jag fick inte fram så mycket ord, det var bara tårar. En lång kram, sedan var jag tvungen att skjuta in”.

OS: Frida Hansdotters dröm blev sann

Inför damernas OS-slalom handlade allt om Mikaela Shiffrin. Kan Frida Hansdotter knipa ett silver bakom suveränen. Men så kom dagen – Shiffrin mådde inte bra och kräktes innan start. Plötsligt var OS-guldet inom räckhåll för Frida Hansdotter.

I det andra åket stod hon för en tung forcering och då hade 32-åringen fullbordat karriärens största triumf.

– Helt fantastiskt. Obeskrivligt. En dröm som blir sann. Jag har jobbat stenhårt för det här, det är magiskt, sade hon i segeryran.

”När Frida tog sitt guld satt jag hemma i soffan. Ingen såg mig. Så då var det okej att fälla en tår.”, skrev SVT Sports kommentator Björn Fagerlind.

OS: André Myhrer krönte karriären med ett OS-guld

35 år gammal kom André Myhrer till karriärens fjärde och sista OS med ett enda mål – han skulle ta OS-guld. I det första åket körde favoriten Marcel Hirscher ur och med en åkare kvar i det andra åket var Myhrer i ledning. Den enda som återstod var norrmannen Henrik Kristoffersen. Då körde han ur redan högt upp i backen och Myhrer hade säkrat Sveriges femte OS-guld i Pyeongchang.

– Det är en sjuk känsla, jag fick en hälsning av min mor och jag trodde inte att jag skulle bli så rörd, sade han.

Mamma Myhrer var inte heller den enda familjemedlemmen som rördes av Andrés OS-guld. Kolla bara det här klippet med morfar Olle Persson hemma i Bergsjö.

OS: Guld till lag Hasselborg – ”Det var ren eufori”

Mot Sydkorea, i Sydkorea. Det var inte många i publiken som höll på lag Hasselborg i curlingfinalen i Pyeongchang, men det störde inte svenskorna. Och det var just skippern Anna Hasselborg som säkrade den avgörande poängen i den nionde omgången av matchen som slutade 8-3.

– Explosion av känslor, det var ren eufori, sade en tårögd Anna Hasselborg efter OS-guldet.

I november fullbordade det svenska laget ett perfekt år då de också vann EM-guld.

OS: Skidskytteskräll 2.0 – ”Det ska inte kunna ske”

Peppe Femling, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson hade sett till att Sveriges Fredrik Lindström gick ut på ankarsträckan tillsammans med norrmannen Emil Hegle Svendsen. De höll ihop fram tills det sista skyttet. Där misslyckades norrmannen fullständigt och till slut hade Sverige vunnit ett helt osannolikt OS-guld, med 55 sekunders marginal.

– Det är så jävla magiskt. Om det var en skräll igår så är det här helt otroligt. Det ska inte kunna ske, sade SVT Sports expert Björn Ferry.

– Man har ju visualiserat den här situationen många gånger och då har det ju alltid varit en spurtuppgörelse. Inte att jag leder med en minut, sade Lindström.

2018 var ett otroligt svenskt skidskytteår med bland annat ett OS-silver i damernas stafett också.

Men otroligt nog finns risken att OS-guldet inte blir det som flest kommer ihåg från Peppe Femlings 2018. Han råkade ju nämligen få en stav genom benet under uppvärmningen för ett lopp i Norge.

En skadad Peppe Femling Foto: Svenska skidskytteförbundet

OS: Tjeckiskan historisk – OS-guld i två olika grenar

Ester Ledecka, då 22 år gammal, inledde sitt OS med en superskräll i ordets rätta bemärkelse. Österrikiskan Anna Veith hade redan utropats till segrare i super-G – men då kom snowboardåkaren Ledecka och snuvade henne på guldet.

– Jag kom i mål och och alla bara skrek. Jag undrade varför alla skrek och vad det är som händer, sade hon efter det sensationella OS-guldet.

Efter super-G-guldet höll hon sedan för favoritskapet i parallellstorslalom i snowboard. Det gjorde henne historisk som första kvinna att ta OS-guld i två olika grenar.

OS: Förvirring på tremilen – felkörning gav Nilsson brons

Det blev en snurrig kamp om medaljerna på tremilen i OS. Österrikiskan Teresa Stadlober låg bra till i drygt 20 kilometer, men sedan svängde hon höger då hon inte borde ha gjort det.

– Ska man kunna ta medalj så måste man känna till banan, sade Stadlober.

Stina Nilsson gick sedan en tuff spurtstrid med norskan Ingvild Flugstad Östberg. En kamp som hon trodde att var om fjärdeplatsen, men tack vare att Stadlober hade åkt fel gav det ett OS-brons.

– Va, är jag trea?, utbrast Nilsson vid målgång.

Stina Nilsson lämnade därmed OS med ett guld (sprint), två silver (stafett och sprintstafett) och ett brons.

Zebastian Modins Paralympics – en känslomässig berg- och dalbana

Zebastian Modin var Sveriges stora medaljhopp på Paralympics i Pyeongchang, men det började med en snöplig fjärdeplats på 20 kilometer. Besvikelsen var stor hos Modin, men några dagar senare fick han sin revansch då han tog silver i sprinten.

 – Det har varit de jobbigaste dygnen i mitt idrottsliv. Nu är det lättare. Jag är jättenöjd, sade han.

Men den emotionella berg- och dalbanan slutade inte där. I 10-kilometersloppet några dagar senare hamnade han utanför banan och kraschade illa mot en stenvägg.

– Jag åkte bara rakt av banan in i stenväggen och den vann.

Östersunds år – från himmel till rättegång

Östersunds framgångssaga i Europa League började visserligen 2017, men den kulminerade i februari 2018 då man mötte Arsenal i sextondelsfinal. Först blev det en 3-0-förlust hemma i Jämtland, men en vecka senare väntade en magisk kväll i London.

Plötsligt ledde Östersunds FK med 2-0 borta mot Arsenal och hoppet levde. Det räckte inte hela vägen till avancemang, men man vann trots allt med 2-1.

– Vi är stolta. Vi gör en bra match. Det är inte många som slår Arsenal på deras hemmaplan, sade lagkapten Brwa Nouri, nu i Bali United.

Inför matcherna mot Arsenal gjorde Jens Lind ett reportage från fotbollsfebern i Östersund.

Sedan kom våren och ordförande Daniel Kindberg anklagades för ekonomiska oegentligheter på med och utan koppling till fotbollsklubben. Det ledde till att han tog timeout, men ingen märkte någon skillnad.

Den 10 december åttalades han sedan för grovt bokföringsbrott. Fyra dagar senare meddelande klubben att han avgår, men än en gång klamrade han sig fast. Den här gången som ”bollplank”. I vår väntar en rättegång för Kindberg.

Pernilla Lindbergs majorseger – ”Känns som ett filmmanus”

Absolut inget talade för att Pernilla Lindberg skulle slåss om segern i majorn ANA Inspiration, men till slut stod hon där. Det var särspel mot sydkoreanskan Park InBee och det var så mörkt att domaren frågade om de ville fortsätta spela. Det ville de, och efter åtta särspelshål stod svenskan där som en sensationell segrare.

– Jag kan fortfarande inte riktigt förstå vad som har hänt, men att leda en major från första dagen till sista dagen och sedan vinna på det åttonde särspelshålet är en dröm. Det känns som ett filmmanus, sade hon.

SVT Sport träffade henne dagen efter majorvinsten.

Hon är nu en av fem svenskor som har vunnit en major.

Luleå tog tillbaka SM-guldet – ”Helt jävla fucking amazing”

Luleå dominerade SDHL från början till slut. Grundserien vann man åtta poäng före Linköping och det blev också just Linköping man mötte i finalserien. Det blev en repris från 2016 och i den tredje och avgörande matchen var Luleå överlägsna. Laget finländska stjärnor visade vägen och matchen slutade 5-1. SM-guldet var ett faktum.

– Fyfan vad härligt. Det är helt jävla fucking amazing, sade Emma Nordin.

Växjö Lakers – tidernas mest överlägsna mästare

Först vann Växjö grundserien med förkrossande 21 poäng före Djurgården. Sedan tog man sig till SM-final med en enda förlust. I finalen var det defilering. Laget besegrade Skellefteå med 4-0 i matcher och 20-1 i målskillnad. Inte sedan slutspelet infördes 1975 har ett motståndarlag gjort så få mål.

Den stora stjärnan och poängkungen var den då 19-årige Elias Pettersson, och det var ju bara en del av hans fantastiska 2018.

– Jag känner en enorm lycka och har svårt att finna orden, sade en tagen junior.

Straffdrama gav Tre Kronors andra raka VM-guld

Tre Kronor kom till VM i Danmark med ett namnstarkt lag och under turneringen blev det ännu bättre då NHL-stjärnor som Filip Forsberg och Patric Hörnqvist anslöt till truppen. Man körde över USA med 6-0 i semifinalen och i finalen mot Schweiz var man storfavoriter. Men det blev riktigt spännande.

Matchen gick hela vägen till straffar, men väl där var Sverige bättre. Anders Nilsson tog Nino Niederreiters straff och det andra raka VM-guldet var ett faktum.

– Jag har drömt om det här, att vinna guld och lyfta bucklan. Det var oerhört, det bara sprutar av glädje, det är svårt att beskriva, sade lagkapten Mikael Backlund.

Äntligen fick Bäckström och Ovetjkin lyfta bucklan

Nicklas Bäckström hade spelat i Washington Capitals sedan 2007 med superstjärnan Alexander Ovetjkin ständigt vid sin sida. De hade varit nära många gånger, men 2018 slog de uppstickargänget Vegas Golden Knights i final.

– Det är otroligt. Vi har väntat länge, det är en obeskrivlig känsla. Jag har drömt om det här sedan jag var liten, sade svensken.

SVT Sport träffade duon i Washington.

Och Bäckström tyckte förstås att det var skön...t att äntligen få vinna.

VM: Sommaren då Granen inte barrade

Det var en sommar då Sverige stannade. Det svenska herrlandslaget i fotboll tog sig hela vägen till kvartsfinal i fotbolls-VM och Andreas Granqvist blev omnämnd som ”landsfader” så många gånger att man tappade räkningen.

Han började med att göra det enda målet i VM-premiären mot Sydkorea.

– Jag var rätt säker på att sätta den.

Efter en svidande förlust mot Tyskland slog Blågult sedan Mexiko med hela 3-0 i den sista gruppspelsmatchen och gick vidare som gruppsegrare.

Andreas Granqvist blev målskytt igen och kommentator Chris Härenstam skrek för full hals: ”Det här är Granen som aldrig barrar!”

VM: Janne Anderssons utbrott mot tyska ledare

2018 var ett katastrofår för det tyska herrlandslaget och i VM kom deras enda seger mot Sverige på midsommardagen. Men, det var Sverige som tog ledningen. Ola Toivonen med ett riktigt konstmål.

Marco Reus kvitterade i början av andra halvlek, men det dröjde till den 95:e minuten innan segermålet kom. Jiimmy Durmaz drog på sig en frispark strax utanför straffområdet och Toni Kroos stegade upp. Han tog god tid på sig, men till slut skruvade han in bollen bakom Robin Olsen.

Det var en dramatisk match, men de största rubrikerna gav något som hände efter slutsiginal. Två tyska ledare rusade provocerande mot den svenska zonen och full kalabalik uppstod. Janne Andersson såg rött.

– Ett par tyska ledare springer fram och hånar. Då blev jag förbannad. Vad är det för jävla respekt att håna en motståndare på det viset?

VM: Jimmy Durmaz starka tal – ”Fuck rasism!”

Jimmy Durmaz orsakade frisparken som sänkte Sverige mot Tyskland och då öppnades en port till den mörka sidan av sociala medier. Han fick ta emot hat och hot, men Jimmy Durmaz stod med huvudet högt och stöttades av sina lagkamrater.

På träningen dagen efter matchen samlades laget bakom Durmaz som höll ett tal.

– Jag är fotbollsspelare på högsta nivå. Men att bli kallad blattejävel och självmordsbombare, att min familj blir hotad, det är fullständigt oacceptabelt. Jag är svensk och stolt över tröjan och flaggan. Dessutom vill jag passa på att tacka för all värme och glädje jag fått, sade han.

VM: Forsbergs revansch – ”Sverige behövde mig och jag var där”

Emil Forsberg målades upp som Sveriges stora stjärna inför VM, men under gruppspelet gick han inte att känna igen. Han brände målchans på målchans men då det gällde som mest, i åttondelsfinalen mot Schweiz, klev han fram.

Först missade både Marcus Berg och Albin Ekdal jättelägen, men i den 66:e minuten fick Forsberg bollen av Ola Toivonen och sköt den, via Manuel Akanji, in i mål. Det blev matchens enda fullträff.

– Det är det största ögonblicket i mitt liv, sade Forsberg.

– Sverige behövde mig och jag var där.

VM: Luka Modrics nästan perfekta år

Kroaten Luka Modric vann Champions League med sitt Real Madrid. Han bröt Cristiano Ronaldos och Lionel Messis svit i Ballon d'Or. Men i VM blev det ”bara” silver.

Kroatien var VM:s stora överraskning och Luka Modric var deras stora stjärna. Han utsågs också till VM:s bästa spelare.

– Man vet att förutom förlusten har man åstadkommit någonting stort, men det är svårt när du kommer så nära och misslyckas, sade Modric.

SVT träffade stjärnan inför VM.

Den tidigare toppdomaren Jonas Eriksson kommer däremot inte att sakna att döma honom.

VM: SVT-reportern försvinner i ett franskt guldkaos

Det blev en målrik VM-final mellan Frankrike och Kroatien som fransmännen till slut vann med 4-2. De spelare som kom att personifiera det franska laget var tonåringen Kylian Mbappé och den defensiva mittfältaren N'Golo Kanté.

Så här skrev SVT Sports expert Johanna Frändén om den sistnämnda då hon tog ut en profilelva: ”70 procent av jordens yta är täckt av vatten, resten täcks av Ngolo Kanté.”

Mitt personliga favoritklipp från idrottsåret 2018 är från firandet av VM-guldet då storstjärnan Paul Pogba och förbundskaptenen Didier Deschamps sjunger om och för en försynt leende Kanté.

SVT Sports reporter David Boati rapporterade från firandet på Paris gator, men att hållas i bild var inte det enklaste.

VM: Kvinna stoppade guldmedalj i fickan – mitt under ceremonin

Ett av årets mest sedda klipp på svtsport.se kommer från prisceremonin efter VM-finalen då en kvinna syntes sätta ner en av guldmedaljerna i sin egen ficka. Kvinnan identifierades sedan som Fifas evenemangschef Marion Mayer-Vorfelder och det fanns (tyvärr?) en logisk förklaring. En av de 50 som skulle få medalj hade inte dykt upp.

Från samma prisceremoni kommer också en bild som kan ses som det yttersta tecknet på makt. Himlen öppnade sig efter slutsignal och direkt fixade man fram ett paraply till en enda person. Fifas ordförande Gianni Infantino? Nej. Frankrikes president Emmanuel Macron? Nej. Vladimir Putin.

Foto: Bildbyrån

VM: Var var VAR?

VAR, videogransking, video assistant referee. Kärt barn har många namn, men klart står att det var VM:s hetaste diskussionsämne. Skall det användas och i såna fall när och hur mycket?

Här filmade Cristiano Ronaldo innan han sedan steg upp och gjorde tecknet för VAR.

– Ett klassiskt exempel på när man försöker filma och fuska till sig en fördel. Det här är bedrövligt och det ska vara en varning, sade Jonas Eriksson i SVT:s VM-studio.

Och då vi ändå är i VM-studion så passar vi på att damma av klippet då Johanna Frändén försvinner under studiobordet i jakt på något att tugga på.

Tove Alexandersson var Tove Alexandersson i Riga

Då Tove Alexandersson ställer upp i en tävling är förväntningarna nästan alltid guld och så var det också på VM i Lettland. Den här gången blev det två guld (långdistans och sprintstafett) och två silver (sprint och stafett).

– Det har varit väldigt upp och ner under veckan. Det är det här jag älskar med mästerskap, sade orienteringsstjärnan.

”Mondos” magiska final

Här börjar vi med att tipsa om avsnittet ur ”Hårds historier” som handlar om Armand ”Mondo” Duplantis stavhoppsfinal i EM i Berlin.

För det var ju verkligen en helt magisk kväll. Armand Duplantis överträffade sig själv gång på gång och då man trodde att det inte gick längre så gjorde att det en gång till.

Till slut hade han hoppat 6,05 meter i det som Jacob Hård beskrev som ”tidernas bästa mästerskapsfinal”. Då stod han högst upp på pallen med Timur Morgunov och idolen Renauld Lavillenie nedan om sig.

Hyllningarna och kramen från idolen var ett vackert ögonblick.

– Jag vet inte om ord kan beskriva vad jag  känner, det är en sån känsla du bara får några gånger i livet. Det är en dröm som går i uppfyllelse, den perfekta kvällen, sade Duplantis.

Återupplev euforin efter det fantastiska hoppet här.

Sarah Sjöström blev drottning av Glasgow

Fyra individuella guldmedaljer. Det var Sarah Sjöström ensam om att ta på sim-EM i Glasgow. Hon krossade allt motstånd och blev föga förvånande utsedd till EM:s bästa simmare. Kraven var skyhöga, men Sjöström levererade än en gång.

– Det är alltid jättekul. Den var väldigt fin också. Passar bra hemma, sade Sjöström om den nya trofén.

En av Sjöströms stora konkurrenter på 100 fritt, Pernille Blume, stod för en riktig snackis då hon fick hjärnsläpp och plötsligt stannade upp mitt i loppet.

– Jag har aldrig sett på maken, vad är det som händer, sade SVT Sports kommentator Niklas Nord.

Serenas utbrott och en ledsen vinnare

Serena Williams är tennisens stora fixstärna. Under året har hon forstatt att bryta barriärer och ständigt föra en kamp för jämställdhet. Men under Open-finalen tappade hon humöret, rejält.

Den amerikanska veteranen fick en varning och en poängstraff efter att ha kallat domaren Carlos Ramos en ”lögnare och en tjuv” och insisterat på att få en ursäkt. Hon kastade också sitt racket i marken.

– Han påstod att jag fuskade, och jag fuskade inte, sade Williams som sedan anklagade tennisen för att vara sexistisk.

Vann finalen gjorde Naomi Osaka. Det var hennes största stund, men hon fick ingen uppmärksamhet.

– Jag vet att alla hejade på henne och jag är ledsen för att det slutade så här. Jag vill bara säga tack för att ni tittade på matchen. Tack, sade japanskan.

Frank Andersson avled

I september dog brottarlegendaren Frank Andersson, 62 år gammal. Därmed lever nu bara tre av de legendariska 56:orna.

– Han hade ett stort hjärta, men det var inte tillräckligt starkt den här gången. Den här matchen blev för tuff, sade hans brorson Svante Andersson.

Frank Andersson vann VM-guld 1977, 1979 och 1982. Det olympiska bronset kom 1984 i Los Angeles.

Zlatan satte sitt 500:e mål på äkta Zlatan-vis

Zlatan Ibrahimovic spelar numera sin fotboll mitt i natten, svensk tid, men det innebär sannerligen inte att han slutat dra till sig rubriker. I LA Galaxys match mot Toronto gjorde han karriärens 500:e mål och han gjorde det förstås på ett man aldrig tidigare sett. Zlatan mötte en djupledsboll med högerfotens utsida i en rundspark som hämtad ur en kung fu-film.

– Jag är glad för Torontofansen att de fick se ett sådant mål som de inte sett förut även om det är ett bra lag, sade han efter matchen och passade även på att bråka lite med motståndarspelaren Michael Bradley.

Då målet inte var nominerat till ”årets mål” av Fifa lät han lite bitter.

– Jag såg inte kandidaterna, om mitt mål inte var med så var det inte intressant.

Lagsilver efter dramatisk omhoppning i Tryon

Mycket av rapporteringen från ridsport-VM i Tryon, USA handlade om stormar och orkaner. Men den 21 september stal det svenska hoppningslandslaget uppmärksamheten.

Sverige låg fyra inför avgörandet, men efter en dramatisk omhoppning mot USA stod det klart att det blev silver för Sverige – med två sekunder upp till guldet.

– Det svider lite grann när man rider om guldet, men det är fantastiskt, sade Malin Baryard Johnsson.

– Det är oerhört fantastiskt. Jag har hela tiden trott på medalj, men att göra det hela vägen – otroligt, sade expert Lotta Björe.

Svenskarnas vilda champagnefirande efter Ryder Cup-segern

Veckorna inför Ryder Cup talades det om ett övermäktigt USA. De hade flest majorvinnare, de hade bäst världsranking och de hade en pånyttfödd Tiger Woods. Men det brydde sig inte det europeiska laget med bland andra Henrik Stenson och Alex Norén om.

USA kom egentligen aldrig riktigt nära och till slut vann Europa golfklassikern med majestätiska 17,5-10,5. Henrik Stenson blev en av Europas segerhjältar.

– En fantastisk vecka, jag är väldigt glad att jag fick vara med om det här och bidra på ett bra sätt, sade Stenson.

Men de härligaste bilderna från Ryder Cup var ändå från firandet. Européerna höll inte igen.

– Jag flyttade fram min flight till tidigare för att träffa dottern men det kanske inte var så smart, sade Norén.

Johan Kristoffersson kvar på rallycrosstronen

Johan Kristoffersson hade en fullkomligt otrolig säsong i rallycross-VM och det andra raka guldet säkrades i Texas i slutet av september.

Den 29-årige Arvikasonen var aldrig hotad och avgjorde redan i den första semifinalen – tack vare ett ointagligt poängförsprång.

– Det känns otroligt bra att ta segern till slut, sade Kristoffersson iklädd cowboyhatt.

Elias Pettersson tog ishockeyvärlden med storm

Det kommer att bli svårt för Elias Pettersson att toppa 2018. Han vann SHL med Växjö Lakers, slog en lång rad med rekord och blev utsedd till mest värdefulla spelare. Sedan åkte han med a-landslaget till Danmark och vann VM-guld.

Men det var innan han flyttade över Atlanten till NHL och Vancouver Canucks.

Där har han slagit igenom på ett sätt som få rookies har överträffat i historien. Han blev direkt lagets stora stjärna och jämfördes med grenens allra största.

Han åkte på en hjärnskakning i oktober, men kom tillbaka och var minst lika bra. Efter 31 matcher har han gjort tolv poäng fler än näst bästa rookie.

Värd att nämna i sammanhanget är också Buffalos Rasmus Dahlin som är trea på samma lista.

Cristiano Ronaldo anklagad för våldtäkt

Det var i månadsskiftet september-oktober som anklagelserna mot fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo om våldtäkt och köpt tystnad spred sig i medier världen över. Las Vegas-polisen öppnade den tidigare nedlagda förundersökningen om våldtäkt mot Kathryn Mayorga.

Ronaldos advokat bekräftade att portugisen köpte kvinnans tystnad – men hävdar fortsatt hans oskuld.

– Jag vet att jag är en förebild, både på och utanför fotbollsplanen, sade spelaren själv på en presskonferens och han meddelade också att han inte skulle spela för landslaget under återstoden av 2018.

På planen då? Cristiano Ronaldo skrev på för italienska Juventus i juli i år och där har han gjort elva mål på sexton ligamatcher.

Khabib-McGregor – skandalscener i ordets rätta bemärkelse

”Tidernas största MMA-skandal – sporten skämde ut sig.” Det var rubriken på SVT Sports reporter Petter Öhrlings krönika efter titelmatchen mellan Khabib Nurmagomedov och irländaren Conor McGregor.

Nurmagomedov vann matchen, men efterspelet var inte det MMA-sporten och UFC behövde. På tv-bilderna kunde man se hur Nurmagomedov först skrek åt McGregor, som låg kvar på marken, innan han hoppade ut i publikhavet och började slåss med irländarens träningskamrat Dillon Danis.

Ett jättebråk utbröt mellan de båda lägren och medan Conor McGregor återhämtade sig i buren blev han överfallen av en person i Nurmagomedovs team.

– Det här är det absolut galnaste och vidrigaste jag har sett under alla mina år som kommentator inom MMA, sade UFC:s kommentator Joe Rogan.

En match som kanske borde varit med här är den mellan Alexander ”The Mauler” Gustafsson och Jon Jones, men den här texten skrevs innan matchen.

Historiskt SM-guld till Norrbotten

Inför säsongen handlade snacket som vanligt om Linköping, Rosengård och kanske Göteborg. Det var väldigt tyst om Piteå.

Men de rivstartade säsongen och mot alla odds höll de hela säsongen.

– Det är knappt man förstår det själv, jag började spela här 2006 när vi var ett mittenlag i dåvarande division 1, sade Emelie Lövgren inför avgörandet.

Den sista omgången kunde inte bli mer dramatisk, men Piteå gjorde vad de kunde då de slog Växjö med 6-1. Sedan blev det några nervkittlande minuter tills det att Göteborg hade slagit Rosengård. Det historiska SM-guldet var klart.

– Det är nästan svårt att ta in det. Det måste få sjunka in. Det är ju något stort för hela bygden, sade tränaren Stellan Carlsson.

Allsvenskan 2018 – en svartgul saga

Det var en försäsong kantad av motgångar för AIK. Lagkapten Nils-Eric Johansson tvingades avsluta karriären på grunda av hjärtfel, mittbacken Jesper Nyholm bröt benet och kantspringaren Daniel Sundgren drabbades av en blodpropp och fick höra att karriären var över.

Men Sundgren återvände och sportchef Björn Wesström hittade Robin Jansson i Oddevold och Heradi Rashidi i Dalkurd.

De darrade verkligen på slutet, men då säcken skulle knytas ihop klev just Jansson fram och avgjorde mot Kalmar.

– Det är en saga och en dröm, sade killen från Bengtsfors.

AIK-tränaren Rikard Norling var rörd efter guldet.

Men finast av allt var kanske då Lennart Johansson fick dela ut sin egen pokal åt ”sitt” AIK.

– Även om jag tycker väldigt bra om Norrköping sedan jag var ung så skiter jag i dem i dag. I dag är det AIK som gäller för min del, sade han.

Ada Hegerberg historisk vinnare av Ballon d'Or

För första gången delades det prestigefyllda priset Ballon d'Or ut till en kvinna och då vann norskan Ada Hegerberg. 2018 vann hon både franska ligan och Champions League.

– Det är fantastiskt. Jag har inga ord. Det är otroligt. Det är ett stort ögonblick för mig, sade Hegerberg.

Men det överskuggades tyvärr av en fråga som Hegerberg fick efter att hon tagit emot priset. ”Kan du twerka?” frågade den franska DJ:n Martin Solveig varefter Hegerberg lakoniskt svarade ”nej” och gick av scenen.

– Jag var bara glad över att gå därifrån med en Ballon d'Or och fick en vals till slut, sade Hegerberg själv.

SVT Sport träffade den norska stjärnan, som bojkottar landslaget, tidigare under året.

Nytt häftigt Europaäventyr för Malmö FF

Malmö tog sig till Europa League och tog sig vidare ur en grupp med belgiska Genk, turkiska Besiktas och norska Sarpsborg. Det såg rätt så mörkt ut inför avgörandet i Istanbul, men då stod Malmö för det som Daniel Nannskog kallade en ”jätteprestation”.

Marcus Antonsson gjorde 1-0 i början av andra halvlek och då Besiktas portugisiska stjärna Quaresma satte dobbarna i Franz Brorsson och blev utvisad så klarade skåningarna av att hålla undan.

Sedan fick de nästan tuffast möjliga lottning till sextondelsfinal – Chelsea.

– Rent sportsligt är det ju tuffaste möjliga uppgiften, men det blir inte direkt några problem att motivera spelarna, sade sportchef Daniel Andersson då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.