Daniel-André Tande

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norske backhopparstjärnan Daniel-André Tande lägger av. Foto: Bildbyrån

Backhopparstjärnan Daniel-André Tande är för rädd – lägger av

Uppdaterad
Publicerad

Att kasta sig ut i en backhopparbacke kan skrämma de flesta. Nu har rädslan även påverkat en etablerad stjärna i sporten. Norrmannen Daniel-André Tande, som kraschade illa i Planica 2021, meddelar nu att han lägger av.

– Efter det hemska fallet i Planica för drygt tre år sedan har jag nu fått erkänna att rädslan för att kasta mig nedför hoppbacken kanske varit större än jag först upplevde det. Därför känns det rätt att avsluta hoppkarriären, säger Tande.

Det var vintern 2021 som Tande kraschade illa i sitt provhopp i slovenska Planica. Han bröt nyckelbenet och försattes i konstgjord koma, men fick inte några livshotande skador. Norrmannen tog sig tillbaka till tävlandet åtta månader efter kraschen och tog en stor seger i Holmenkollen 2022.

Tande har ett VM-guld i skidflygning från 2018 och guld i lag 2016, 2018 och 2020. Dessutom har 30-åringen ett OS-guld i lag från 2018.

Tande har dessutom vunnit två av de största tävlingarna inom backhoppningen, i Holmenkollen och i Garmisch Partenkirchen.

– Jag har uppfyllt många drömmar i min karriär, säger Tande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.