Trots starka åkare hade Norge det lite trögare i stafett. Till slut inleddes ett arbete för att få duktiga individer att också prestera bra i lag och i och med det arbetet kom så 2002 det första norska OS-guldet i stafett på herrsidan och 2005 kom första VM-guldet på 38 år.
Efter det har Norges herrar varit de bästa när det gäller stafett. Men Sverige är nu en uppstickare. De senaste åren har de blågula flera gånger slagit Norge i stafett, både på dam- och herrsidan.
– Jag tror det är jättebra för intresset, säger Sveriges slutman Sebastian Samuelsson.
– Det kommer nog lite från Wolfgang Pichler tid. Sveriges styrka är att det som saknades i individuella reslutat kompenserades med en fantastisk lagkänsla, som vi ser upp till väldigt mycket, säger Tarjei Bö.
Nyckeln till framgång: Träna mycket tillsammans
En nyckel till att Sverige kan lyfta sig i stafett beror på, enligt flera av åkarna, att hela det svenska laget bor och tränar i Östersund. De är tillsammans stora delar av året.
– Vi blir en tajt grupp, som känner varandra väldigt bra. Vi vill varandras bästa hela tiden och pressar varandra till max när det väl är stafett, säger Martin Ponsiluoma, som körde sista sträckan för Sverige när laget oväntat blev trea i mixstafetten utan Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson i laget.
– Sedan tränar vi också väldigt mycket på stafett. Varje vecka så har vi träningspass när vi kör med extraskott till exempel och det tror jag inte alla gör, säger Torstein Stenersen som på lördag kör första sträckan för Sverige.
Se reportaget i spelaren ovan.