Foto: Bildbyrån

Längdchefen förklarar gårdagens oro: ”Jag hann inte ens se vad det gällde”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens nya restriktioner ska träda i kraft först nästa vecka. Men helgens Sverigepremiär var också i fara, trodde skidornas landslagschef Anders Byström innan han fått hela bilden klar för sig.

– Jag hann inte ens se vad det gällde, säger Byström om gårdagens samtal kort efter Stefan Löfvens presskonferens till SVT Sport.

Det var under gårdagen som landslagschefen Anders Byström, som till den här säsongen bytt ett chefsjobb inom skidskytte till längdskidor, uttryckte farhågor om att kunna genomföra premiären fredag till söndag den här veckan.

– Man blir orolig för tävlingen. Nu ska det här införas efter helgen, men frågan blir ändå ”Kan man köra?” Det vet jag inte. Men det vore bra om vi kunde tävla naturligtvis, sade Anders Byström till TT och fortsatte:

Vinterstudion

– Det här med att ta ansvar är jätteviktigt. Det är upp till arrangören om de ska arrangera tävlingen eller inte. Men det finns en risk såklart. Vi måste ta samma ansvar som alla andra i samhället, funderade Byström.

”Jag har ingen oro för tävlingen”

I dag säger Byström att han inte hade hela saken klar för sig under gårdagen.

– Jag gillar inte riktigt att det står att jag är orolig. Det var ju mitt i när Löfven gick ut och jag hann inte ens se vad det gällde. Det där var dumt att jag citerades på det sättet. TT-journalisten sa att det var max åtta personer som fick träffas där och då frågade jag om hur det skulle gå med tävlingen. Nu har jag fått veta att restriktionerna inte omfattas av elitidrotten. Jag har ingen oro för tävlingen även om det är en allvarlig situation i världen, säger Byström till SVT Sport.

Byström gjorde sitt uttalande strax efter att statsminister Stefan Löfven gjort klart att max åtta personer får träffas samtidigt från 24 november, en klar skärpning från de 50 som tidigare rått och som till stor del styrt publiksiffrorna inom idrotten (regionalt har upp till 300 släppts på). Bruksvallarnas premiär berörs inte eftersom den sker utan publik och innan den 24 november men om principen säger tävlingsledaren Mikaela Sundbaum:

”Ej offentlig tillställning”

– Det kommer inte att få någon betydelse av två orsaker: Elitidrottsmän står fortfarande utanför de reglerna precis som fotbollsmatcher får fortsätta att spelas. Och vi har även fått okej eftersom det är en ”ej offentlig tillställning”, säger Sundbaum till SVT Sport och berättar att hon och Byström haft en intensiv kontakt den senaste tiden.

– Jag har nog pratat med Anders Byström varje dag den senaste veckan eller två men jag känner inte till hans uttalande. Vi har haft en väldigt tät dialog med svenska skidförbundet och Anders Byström.

Hon delar Byströms tankar kring ansvarsfrågan och känner sig trygg.

– Ja, vi behöver absolut ta ett ansvar. Jag är övertygad om att vi kommer att kunna genomföra tävlingen på ett säkert sätt. Vi känner oss trygga.

Vad tänkte du när Stefan Löfven sade att det var max åtta som fick träffas från och med nästa vecka?

– Att det var bra eftersom det ser ut som en ökad smittspridning men eftersom vi håller på med elitidrott står vi utanför det här och måste sköta oss och hålla oss inom ramarna för det. Vi gör extremt mycket åtgärder för att det ska bli säkert och bra. Jag tycker att det är klokt att idrotten kan stå utanför om vi visar att vi klarar av att arrangera på ett sådant sätt.

SVT sänder från den svenska längdpremiären:

KLIPP: Svahn: Jag tror man ska försöka minska resandet (2 november, 2020)

Åtgärder för att säkerställa protokollet i Bruksvallarna 20-22 november:

* Halverade startfält (75 herrar och 50 damer)

* En minuts startintervall på distansloppen

* 30 sekunders startintervall på sprinten

* Ingen publik

* Begränsningar för antalet vallare och skidtestare

* Blocktider när banan får testas av aktiva och vallare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet