Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Byström hoppas på ännu mer av det internationella skidförbundet. Foto: Bildbyrån

Byström: ”Vi kan göra mer för de mindre nationerna”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidförbundet har fått kritik för att inte hjälpa de mindre nationerna inom längdskidåkningen tillräckligt. Den svenska landslagschefen Anders Byström håller med om att det finns utrymme för förbättring.

– Vi kan absolut göra ännu mer för de mindre nationerna, säger han till SVT Sport.

Det var i går som den norska längdtränaren Trond Nystad riktade kritik mot det internationella skidförbundet Fis. Det efter en jämförelse med skidskytteförbundet IBU som hjälper de mindre nationerna inom sporten genom att dela ut gratis utrustning.

– Fis har inte gjort något för nationerna med mindre resurser, sade han till NRK.

Anders Byström ger sin syn på skillnaderna mellan skidskytte och längd i den här frågan:

– Jag har ju själv jobbat inom skidskyttet i några år och jag tycker man gör det väldigt bra inom IBU. Att man får de extra små nationerna att hålla på med idrotten. Det internationella skidförbundet har lite andra sätt att göra det på. Man försöker stötta genom utbildningsinsatser och annat, säger han och fortsätter:

– Vi kan absolut göra ännu mer för de mindre nationerna, apropå den norska dominansen som har varit de senaste helgerna. Vi behöver ha fler nationer som är med och fler som kan utmana. Vi i Sverige är väldigt beredda att dela med oss av kunskap och om det behövs också utrustning.

De senaste helgerna har de norska herrarna dominerat kraftigt i längdvärldscupen. Men Byström ser ändå just på framtiden ur en konkurrenssynpunkt.

– Om man ser på junior-VM så är det många nationer med i toppen där om man jämför med världscupen. Jag hoppas att mindre nationer kan vara med och utmana framöver. Vi ser till exempel att Tyskland går bra nu och det är viktigt för oss då det är en stor nation tv-mässigt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.