Charlotte Kalla. Arkivbild. Foto: Erik Mårtensson/TT

Charlotte Kalla kan bli ledare: ”Fantastisk lagspelare”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla kan bli landslagsledare efter den aktiva längdkarriären. På en fråga om det finns intresse att anlita henne, svarar landslagschefen Anders Byström:

– Det kan hända att vi redan har pratat om det. Hon sitter på oerhört mycket erfarenheter.

Charlotte Kalla befinner sig på upploppet av sin karriär. Inför SM-veckan i Piteå, som startar på onsdag och som blir 34-åringens sista tävling på elitnivå, berättar landslagschefen Anders Byström att han varit i kontakt med Kalla om framtiden:

Finns det intresse att engagera henne som ledare efter karriären?

– Det kan hända att vi redan har pratat om det. Hon sitter på oerhört mycket erfarenheter som skulle vara nyttiga för skidlandslaget och skidförbundet att ta vara på. Det kan finnas sådana tankar. Det finns absolut möjligheter där. Sedan måste hon vilja själv, säger Anders Byström.

”Fantastisk lagspelare”

Han berättar att Kalla under säsongen visat goda ledaregenskaper inom laget, inte minst vid de tillfällen när det gått tungt för henne själv, och hon exempelvis blivit petad från stafettlag.

– Charlotte har varit oerhört bra i sådana sammanhang. Hon har hållit humöret uppe och är en fantastisk lagspelare, och har stöttat de andra när det gått tungt för henne. Hon har gjort det oerhört bra. Det är ingen självklarhet när man varit med så länge och haft de framgångarna som hon haft. Det är imponerande, säger Byström.

Han presenterar en teori att den covid-19-sjukdom som Kalla hade förra säsongen, fortfarande påverkar henne:

– Klart att coviden har varit svårbedömd. Hur mycket har den påverkat i stort? Nu är det ett tag sedan, men vi vet ingenting om hur det långtidspåverkar åkarna. Vi får analysera det om några år när vi har bättre data på detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.