Foto: Bildbyrån

Damtränaren slår tillbaka: Ingen tystnadskultur

Uppdaterad
Publicerad

Längdlandslagets förre läkare Per ”Pliggen” Andersson har tidigare larmat om att det finns en tystnadskultur kopplad till problemen att balansera kost, träning och återhämtning.

Men längdlandslagets damtränare Stefan Thomson håller inte med.

– Jag tycker att vi jobbar otroligt öppet i de här frågorna, säger Thomson till SVT Sport.

Med anledning av att flera kvinnliga idrottsstjärnor tvingats ta timeout för att de haft problem att balansera kost, träning och återhämtning gick Per ”Pliggen” Andersson, läkare i Sveriges olympiska kommitté och dåvarande läkare i det svenska längdlandslaget, ut och slog larm om tystnadskulturen som finns kring de här frågorna.

– Detta är vår största utmaning inom uthållighetssidan nu. Framför allt bland tjejer. Här finns också en tystnadskultur, vilket är förödande, sa han till TT i mitten av september.

Längdlandslagets damtränare Stefan Thomson delar inte den bilden.

– Jag tror inte att man får blunda för att det i uthållighetsidrotter finns en kravbild även fysiskt. Men vi har ingen tystnadskultur, jag tycker att vi jobbar otroligt öppet. Tvärtom faktiskt, det är en mer öppen kultur nu än vad vi haft tidigare.

Jobbar aktivt mot tystnadskultur

Thomson berättar att landslaget jobbar aktivt för att åkarna ska prata öppet om frågor relaterade till hälsa.

– Det är vår ambition, det är jätteviktigt. Och precis som vi kan prata träning med åkarna så ska vi också kunna prata om sådana här frågor med åkarna. Jag tror att åkarna känner sig trygga med vår ambition och det är också signalerna vi får från åkarna, att de känner sig trygga i de här frågorna och kan prata öppet om dem.

Landslaget kom nyligen hem från Val Senales där de varit på höghöjdsläger. Då fanns en dietist på plats under lägrets två veckor.

– Vi verkar som sagt för att utveckla de här bitarna. Nu hade vi en dietist med oss på lägret i. Det är viktigt att åkarna hela tiden har nära till kunskap, säger Thomson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.