Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Persson är ute efter revansch. Foto: Bildbyrån/SVT

Persson och Stadaas tippar på snabbt och tajt race: ”Blir nog jäkligt intensivt”

Uppdaterad
Publicerad

Elva förra helgen i Jizerska. Emil Persson, totalledaren i Ski classics, ser nu fram emot dubbla tävlingar på ”hemmaplan”.

– Det ska bli kul det blir ju lite mer uppsnackat här och många som ska hit och heja så det ser jag fram emot, säger Emil Persson till SVT Sport.

Helgen inleds med Grönklitt criterium över 50 kilometer med en utmanande banprofil. 

– Det är en ganska tajt bana det händer någonting hela tiden, det är mycket kurvor och det är tajt. Lite knixigt är det på slutet så det blir nog jäkligt intensivt, en snabb tävling mentalt för man måste vara på hela tiden, säger Persson. 

Emil Persson fick förra helgen se sin segersvit på sju raka vinster bruten av norrmannen Kasper Stadaas i Jizerska. Trots elfte platsen senast så har Persson fortsatt ett järngrepp om den gula ledarvästen, 562 poäng före norrmannen Amund Riege. Kasper Stadaas är trea, bara tre poäng bakom landsmannen.

Stadaas med tre Ski Classics-segrar på CV:et tror precis som Persson på ett intensivt lopp. 

– Man har ju alltid lust att vara där uppe och fajtas, jag trodde kanske att banan var lite lättare än den är. Jag har tränat mycket den senaste veckan, men det tror jag många andra också har, så det blir spännande att se vilken dagsform man är i, säger Kasper Stadaas. 

Max Novak är näst bästa svensk i totalen på herrsidan på en sjätteplats. Han har en pallplats hittills denna säsong, var sjua förra helgen i Tjeckien, men hoppas på en ny fullträff i helgen.

– Jizerska, den formen jag hade där borde ha räckt till mycket mer tycker jag men vi fick inte riktigt till det rent taktiskt. Jag har mycket att ge så det vill jag få ut i morgon, säger Max Novak.

Nygaard ej till start

Norrmannen Andreas Nygaard, trefaldig vinnare av totalen och tvåa förra helgen i Tjeckien, kommer inte till start. Nygaard har varit magsjuk i veckan och lägger nu all fokus mot Vasaloppet om två veckor.

Morgondagens tävling direktsänds i SVT.

Sändingen startar 07:50 i SVT1 & SVT Play, damerna först ut med start 08:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.