Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Andersson. Foto: Bildbyrån

Ebba Andersson om nya distanserna: ”Inte helt nöjd”

Uppdaterad
Publicerad

I vinter kommer damer och herrar att åka lika långa distanser i längdskidåkningen.

Något som Ebba Andersson tror kommer gynna henne i världscupen.

– Jag är ju en utpräglad distansåkare och får inte direkt någon nackdel av att det blir lite längre, säger hon till SVT Sport.

Det blir en stor utmaning för längddamerna när distanserna görs längre till den här säsongen. Den största förändringen blir att tremilen blir en femmil istället.

– Det är väldigt långt när jag just börjat komma in i tremilen, säger Jonna Sundling med ett skratt till SVT Sport.

– Men det är lika för alla och jag gillar utmaningar. Jag tycker det ska bli spännande på ett sätt att se hur jag själv kommer hantera en femmil. Jag har aldrig åkt så långt, säger Sundling.

”Låst fast sig vid några specifika distanser”

En av Sveriges bästa distansåkare på damsidan är Ebba Andersson, som både är nöjd och mindre nöjd med förändringarna.

– Det är positivt att Fis vågar göra en sådan här förändring. Sedan kanske jag inte är helt nöjd med hur de valt att förändra det, säger hon till SVT Sport.

– De har låst fast sig vid några specifika distanser och det tycker jag är lite synd. Varför skulle vi inte lika gärna kunna kört ett tremilslopp eller ett på 15km eller vad det nu skulle kunna vara. Nu är det mestadels tio eller 20 kilometer. Det är just för variationens skull, att få ett mer varierat tävlingsprogram, som jag tycker att det är lite synd.

För Ebba Andersson känns det bra att det blir lite längre för damerna.

– Jag tror inte det kommer misgynna mig att vi kör 20km ibland. Jag är ju en utpräglad distansåkare och får inte direkt någon nackdel av att det blir lite längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.