OS-ringarna på fasaden till SOK:s kontor. Foto: TT

Efter Calgarys nej – vad händer nu?

Uppdaterad
Publicerad

Calgaryborna har röstat nej till OS 2026. Stockholms politiker är minst sagt tveksamma till att ta vinterspelen till Sverige. Och även det italienska konceptet omgärdas av frågetecken.

Vad händer nu i ansökningsprocessen? TT reder ut frågorna.

Är Calgary helt borta från OS-processen efter folkets nej?

I praktiken ja. Folkomröstningen var enbart rådgivande, men de styrande i Calgary har lovat att följa utslaget. Och borgmästaren Naheed Nenshi säger att ”folket har gett sitt tydliga besked” och svarar på frågan om kandidaturen är död: ”Ja, det är väldigt tydligt så”.

Vad innebär det här för Stockholms ansökan om OS och Paralympics?

I nuläget betyder det ingenting eftersom den svenska kandidaturen ännu varken fått något godkännande från Stockholms stad eller från regeringen.

De styrande i stadshuset i Stockholm har sagt nej till OS. Men den svenska kampanjen arbetar vidare för att försöka få politikerna att ändra sig. Sveriges olympiska kommitté och paralympiska kommitté har haft möte med tjänstemän i stadshuset och ska träffa politikerna i månadsskiftet november-december.

Regeringen måste också ta beslut om att man står för de yttre säkerhetskostnaderna innan anmälan ska vara inlämnad till Internationella olympiska kommittén (IOK) den 11 januari.

Hur är läget för den andra kandidaten Milano-Cortina d'Ampezzo?

Nyligen fick kandidaten säkerhetsgarantin från den italienska regeringen. Däremot säger regeringen blankt nej till andra ekonomiska bidrag till spelen. Kandidaten uppger dock att finansieringen är säkrad genom bidrag från regionerna Lombardiet och Veneto. IOK:s ordförande Thomas Bach har nyligen uttryckt sig positiv till kandidaturen efter ett möte i Rom.

Ur ekonomisk- och hållbarhetssynpunkt, hur står sig Stockholm i jämförelse med Milano-Cortina d'Ampezzo?

Den italienska kandidaten har inte presenterat någon budget, men tanken är att man liksom Stockholm inte ska bygga särskilt mycket för att hålla kostnaderna nere. Det som kan tala emot är att man vill rusta upp bob- rodel- och skeletonbanan i Cortina, som blir mycket dyrare än att använda existerande isbanor i Innsbruck eller St Moritz och dessutom är det ett frågetecken för efteranvändningen av anläggningen.

Stockholms budget är på 13,1 miljarder kronor. Den enda enda arena som ska byggas i Sverige är eventuellt en skridskostadion samt en skidanläggning i Stockholmsområdet.

Vad gör IOK om man står utan kandidater?

Calgary är den femte kandidaten som faller bort sedan Sion, Sapporo och Graz sagt nej och Erzerum fått nej från IOK. Om även Stockholm och Milano-Cortina d'Ampezzo försvinner kanske IOK vänder sig till städer som visat sig intresserade av OS 2030, som Salt Lake City eller Barcelona. Eller så kan Peking, som har vinterspelen 2022, eller Pyeongchang, som hade spelen i år, vara alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.