Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
BAKGRUND: Detta har hänt i konflikten kring Svenska skidförbundet. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Efter kaoset i Svenska skidförbundet: Vasaloppets tidigare vd Jonas Bauer föreslås som ny ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat i Svenska skidförbundet den senaste tiden.
Nu har valberedningen presenterat sitt förslag till en ny styrelse – och föreslår fem nya personer.
Som ordförande föreslås den tidigare Vasalopp- och Skistarchefen Jonas Bauer.
– Jag är tacksam och hedrad, säger han till SVT Sport.

Det svenska skidförbundet har den senaste tiden skakats av interna stridigheter, som bland annat lett till både polisanmälningar och en anmälan till idrottens egen domstol, Riksidrottsnämnden.

Ungefär samtidigt som stridigheterna blev offentliga meddelade förbundets ordförande Karin Mattsson att hon inte ställer upp för omval, eftersom hon av tids- och pengaskäl vill prioritera sitt nya uppdrag som styrelseledamot i det internationella skidförbundets styrelse.

Flera nya i styrelsen

Nu har förbundets valberedning presenterat sitt förslag till en ny styrelse.

Som ny ordförande föreslås Jonas Bauer. Han har tidigare varit bland annat vd för Vasaloppet och affärsutvecklingschef på Skistar.

– Jag hoppas kunna bidra med stabilitet och tydlighet för att förena olika intressen i en gemensam strävan att förstärka svensk skidsport, säger han till SVT.

Förutom Bauer föreslås en rad nya namn i valberedningens förslag. Endast två av sju nuvarande styrelseledamöter finns kvar i valberedningens förslag till ny styrelse.

En ledamot, Eva-Lena Frick, har meddelat att hon inte ställer upp för omval – trots att hon fått tre nomineringar som ny ordförande. Detta beror på personliga skäl, meddelar hon för SVT.

Två sittande styrelseledamöter, Anders Furbeck och Johan Starck föreslås inte av valberedningen, trots att de nominerats av två distrikt och en förening.

Förslag om entledigande

Styrelseledamot Lisa Åberg, som av vice ordförande Stefan Bessman polisanmälts (en anmälan som polisen valde att inte gå vidare med) och även anmälts till Riksidrottsnämnden, har två år kvar på sitt mandat som styrelseledamot. Men på förbundsmötet kommer man att rösta om att hon ska entledigas från sitt uppdrag.

När SVT Sport tar kontakt med Åberg berättar hon att hon inte haft någon kontakt med valberedningen sedan innan sommaren, och blir förvånad när hon hör att det är stora förändringar som är föreslagna.

– Jag ombads ju att kliva av styrelsearbetet fram till årsmötet eftersom sittande styrelse hotade att avgå. Jag hade gärna suttit kvar nu när det blir så stora förändringar, säger hon, men förklarar att hon behöver fundera på om hon ska kandidera för att sitta kvar nu när situationen är som den är.

SVT har sökt valberedningens ordförande Gustaf Martin-Löf, som inte vill ge några kommentarer.

Hela valberedningens förslag till styrelsen

Nyval av förbundsordförande, tillika ordförande i förbundsstyrelsen för en tid av två år: Jonas Bauer

Nyval av tre styrelseledamöter för en tid av fyra år: Cecilia Norberg, Johan Elliot och Maria Krafft Helgesson

Fyllnadsval av styrelseledamot för en tid av två år: Anna Kocken

Följande styrelseledamöter har två år kvar av sin mandatperiod: Lennart Käll och Stefan Bessman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.