Elvira Öberg: ”Enorm skillnad att vara i landslaget”

Uppdaterad
Publicerad

I skidskyttegymnasiet åt hon inte mellanmål innan andra passet. I landslaget blev det en självklarhet. Det berättar Elvira Öberg i SVT:s nya dokumentär, som följer hur storasyster Hanna Öberg tog tag i problemet med energibrist som hon drabbades av förra säsongen.

Elvira Öberg gick fortfarande på skidskyttegymnasiet i Sollefteå när hon blev uttagen i A-landslaget år 2018. Väl i sverigeeliten upplevde hon en stor skillnad jämförelse med innan, när det kom till kunskapen om energiintag och kosthållning. 

– Att jag fick umgås med de äldre i landslaget som jobbat med de här frågorna under några år, det har hjälpt mig väldigt mycket. Bara en sådan sak som att äta mellis innan man ska ut på andra passet, det gjorde man inte (i gymnasiet) men nu är det en självklarhet, säger Elvira Öberg.

Inte samma resurser på skidskyttegymnasiet

Att landslaget kan hålla högre nivå ur ett elitidrottsperspektiv är inte så konstigt. Här tränar några av världens bästa skidskyttar vilket ger ekonomiska muskler att satsa mer på stödresurser runt laget – däribland kostrådgivare, mental coach och landslagsläkare.

På elitidrottsgymnasierna kommer stödet istället från specialidrottslärarna, tränarna och den genom kursplanen styrda undervisningen. Men också genom Riksidrottsförbundet, RF.

– Jag tycker vi har bra stöd från RF. Vi har kunnat ta hit kostrådgivare som har hållit i föreläsningar för elever och föräldrar. Vi har också fått stöd av RF i individuella fall av energibrist eller när vi sett en risk för ätstörningsproblematik. Men det finns potential att göra mer, säger Kari Korpela som är specialidrottslärare på skidskyttegymnasiet i Sollefteå.

Han efterfrågar i första hand mer stöd från Svenska skidskytteförbundet.

– Speciellt nu när det går så bra för svenskt skidskytte. Att då kunna få hjälp av förbundet genom en kostrådgivare eller dietist som kollar upp skolorna mer kontinuerligt, det skulle kunna vara något för framtiden.

Grip: ”Yttersta eliten får bästa förutsättningarna”

I Sverige finns två riksidrottsgymnasier (RIG) i skidskytte, ett i Sollefteå och ett i Torsby. Utöver det finns också ett flertal nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU).

– De åkare som är i den yttersta eliten får de bästa förutsättningarna, så är det. Sedan jobbar vi för att skapa bra stöd, råd och hjälp även till våra skidskyttegymnasier. Det är en process som fortgår hela tiden, säger Skidskytteförbundets generalsekreterare Rikard Grip.

Hör mer vad riksidrottsgymnasierna tycker HÄR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.