Experten: ”Hänger mycket på att ta fram nya stjärnor”

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige och Norge är intresset för längdskidor stort men i tidigare stornationer som Tyskland och Polen har intresset dalat.

– Hänger mycket på att ta fram nya stjärnor, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson.

Tidigare stornationer som Tyskland och Polen har inte haft någon storstjärna i längdspåren på flera år och tittarsiffrorna rasar.

– Vi vill också titta på när Sverige vinner, vi vill inte titta på när Sverige blir 17:e då kan vi lika gärna göra gå och göra något annat. Så det hänger mycket på att ta fram nya stjärnor, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson.

Under junior-VM i Lathtis i år var topp nio i herrarnas tre mil från nio olika nationer. Herrarnas stafett vanns av USA före Ryssland och Tyskland. Dominanten Norge hittades först på fjärdeplats.

– Både på dam och herrsidan så är det en stor mångfald i junior-VM men sen händer det någonting när man kommer upp och pratar seniorverksamhet, säger SVT Sports expert Johanna Ojala.

”Supporta de mindre nationerna”

– En av dem som jag pratade med från de mindre nationerna nämnde att den inte är säker på att de vet det som faktiskt krävs. Är de inne på vilket jobb som krävs, gör de jobbet.

I tidigare stornationer som Tyskland finns också stora sponsorer. Nu är frågan vad Internationella skidförbundet Fis ska göra för att åka intresset.

– Inslaget säger att Norge har 90 miljoner. Jag vet att USA för två år sedan hade en budget på sju. Det är ganska stor skillnad. Här finns det saker att göra för att supporta de mindre nationerna, säger Johanna Ojala.  

– Jag tycker inte att Sverige och Norge ska fördela sina resurser. Däremot måste kanske Fis se över något system för att fördela så att de får en bättre produkt och då tjänar mer pengar i det långa loppet också, säger Mathias Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.