Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Experten förvånad över diskningen: ”Känns märkligt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s expert Mathias Fredriksson förvånas över diskningen av Moa Ilar.

– Det känns märkligt. Det betyder ju att man inte får åka så långsamt man vill på ett upplopp, säger han.

Stor dramatik utspelade sig i kvartsfinalen av sprinten. Maja Dahlqvist fick staven knäckt av en tysk åkare och försökte förgäves staka ikapp Moa Ilar som lätt kunde tagit andraplatsen och en plats i semifinalen. Då valde Ilar att sätta sig själv i andra hand och släppa förbi Dahlqvist som jagade segern i sprintcupen.

Mathias Fredriksson är förvånad över den ovanliga diskningen för osportsligt uppträdande.

– Jag har aldrig hört att någon blir diskad pga att man kör för långsamt på upploppet. Det blir svårt att ha en sådan regel. Johan Olsson vann ju sitt VM-guld 2013 när svenskarna låg och bromsade klungan bakom, ska det inte heller vara tillåtet?

Att Maja Dahlqvist brutit staven är också en förmildrande omständighet menar Mathias Fredriksson.

– Om inte Maja brutit staven hade det ju inte hänt. Alla vet ju att hon är bättre att spurta än Ilar och hade ju varit före henne annars. Och att Maja bröt staven var ju inte hennes fel, det berodde ju på Hennig.

Många åsikter

Det fanns många åsikter om Moa Ilars agerande och i Nadine Fändrich hemland var man mer kritiska.

– Det var en tävling som präglades av spänning, men också av osportslighet, säger schweiziska SRF:s expert Adriano Iseppi enligt Blick.

Norska åkaren Ana Appekvist Stenseth tyckte ändå det var rättvist att Maja Dahlqvist tog hem cupen.

– Jag tycker det är lite osportsligt, det är det ju. Det hade inte hänt om det varit ett heat där du inte har någon med från samma land. Men Dahlqvist är en värdig vinnare av sprintcupen.

SE ÄVEN: Moa Ilar berättar om dramatiska upploppet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.