I går eftermiddag kom beskedet att Linn Svahn testats positivt för covid-19 i ett snabbtest. Testet var dock falskt positivt och Per ”Pliggen” Andersson varnade direkt för att man inte skulle avskriva henne. Sent på torsdagskvällen kom också glädjebeskedet att Svahns PCR-test var negativt och att hon därmed får köra dagens masstart i Val di Fiemme.
– Väldigt, väldigt glädjande, säger Per ”Pliggen” Andersson.
”Inte första gången”
Han medger att det finns en problematik kring snabbtesterna, men understryker att det är vanligare att ett test visar rätt och att det också är en fråga om tillgänglighet och ekonomi då PCR-tester är dyrare och mer resurskrävande.
– Vi kommer aldrig att hitta ett test som bara har fördelar. Det är inte första gången vi ser det här men det är viktigt att ha med sig att tester inte är hundraprocentiga. Det här (snabbtester) är en enkel metod där vi kan göra en första gallring och, som i det här fallet, fånga upp om någon är falskt positiv. Som förstasteg tycker jag att det här är ett bra sätt, bättre än att alla skulle köra PCR-tester, säger ”Pliggen”.
Har antikroppar
Landslagschefen Anders Byström berättar att Linn Svahn har antikroppar och att de därför var ganska trygga att testet skulle vara negativt.
– Hon är en extremt cool tjej och har tagit det väldigt bra. Väldigt moget agerande av henne, säger Byström i Vinterstudion.
Även landslagsläkaren Per Andersson är imponerad över hur Svahn har hanterat det senaste dygnet.
– För alla individer skulle det här vara en tuff situation, sen ska man dessutom prestera på sin absolut högsta nivå. Det är klart att ett sådant här besked är väldigt tufft, men Linn har tagit det extremt professionellt och jag är väldigt imponerad över hur hon har hanterat det.
Kommer det påverka hennes insats i dag?
– Svårt att säga, men utifrån hur jag känner Linn och hur hon hittills har hanterat den här situationen så tror jag att det är få personer som kan klara av det här bättre än vad hon har gjort, säger ”Pliggen”.
KLIPP: Ojala hyllar Svahn: ”Hon bryter väldigt många normer” (3 januari 2020)