Under veckans världscuptävling i Tallinn, Estland, testades lika vallning för alla nationer, där nationerna var tvungna att även använda sig av fluorfri vallning.
Nu meddelar internationella skidförbundet, Fis, att de kommer att förbjuda fluorvalla till nästa säsong på stora tävlingar, som på VM, världscup och junior-VM.
– Det här är ett viktigt steg för att garantera tävlingarnas integritet och minimera effekterna av produktens negativa hälso- och miljöeffekter, säger Fis vicepresident Roman Kumpost i ett pressmeddelande.
Hur kommer det här påverka längdsporten om det träder i kraft?
– När det träder i kraft ska det vara ett rättvist förfarande, då tror jag inte det kommer påverka längdsporten alls, då kommer det vara lika rättvisa och bra tävlingar som i dag, säger Petter Myhlback till SVT Sport och fortsätter:
– Om det blir i gränslandet att det inte fungerar kommer det bli orättvisa tävlingar och det är ingen intresserad av, jag tror inte det kommer bli om det inte går att garantera säkerheten.
”Då välkomnar jag det”
Förbudet var tänkt till den här säsongen, men i augusti sköts det upp. Dessförinnan hade det redan skjutits upp från säsongen 2020/2021.
– Då (för tre år sedan) sade vi att det var alldeles för tidigt, nu har det ändå gått tre år, för varje år har man kommit lite närmare och senaste halvåret har man kommit mycket närmare, säger Myhlback.
KLIPP: Därför är det svårt att kontrollera förbudet mot fluorvalla
Fluorvallor
+ Högfluorerade ämnen finns inte naturligt i miljön utan har skapats för att stöta bort fett och vatten. De används bland annat i textil- och läderimpregnering, livsmedelsförpackningar, nonstick-pannor, rengöringsmedel, brandskum och skidvalla.
+ Koncentrationerna i produkterna är oftast låga men utsläppen till miljön betydande. Dessutom är ämnena mycket stabila vilket gör att de bryts ner mycket långsamt eller inte alls.
+ Fluorvallor innehåller högfluorerade ämnen som tillhör antingen C6- eller C8-kemin. Skillnaden mellan C6 och C8 är längden på kedjan av kolatomer (sex eller åtta atomer). Det tar betydligt längre tid för C8 att brytas ner i naturen och högfluorerade ämnen som tillhör C8-kemin är förbjudna enligt EU-lag.
+ Ambitionen är att förbjuda all fluorvalla, men problemet är att det saknats tillförlitliga kontroller och ett system för kontrollerna som gör det möjligt att på ett smidigt sätt valla och kontrollera skidorna inför tävlingarna.
+ Den förbjudna fluorvallan fungerar extra bra i smutsig och blöt snö.
+ Kritik som lyfts mot ett totalförbud har handlat om att det saknats tillförlitliga kontroller och ett system som gör det möjligt att på ett smidigt sätt kontrollera skidorna inför tävlingarna.
Källa: Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningen.