Vegard Ulvang, längdkommitténs ordförande, är positiv till svenskornas upprop om lika banlängder för herrar och damer. Foto: Bildbyrån

Fis-toppen Vegard Ulvang stöttar svenska stjärnornas upprop

Uppdaterad
Publicerad

I går gick flera svenska längdstjärnor ut och krävde lika banlängder för damer och herrar.

Nu får de stöd av Fis-toppen Vegard Ulvang.

– Detta är en fråga som varit på agendan länge utan att få speciellt mycket gehör, säger Ulvang.

I sprint har herrarna ofta något längre bana än damerna. I herrstafett är sträckorna 10 km – i damstafett 5 km. I skiathlon kör herrarna 30 km – medan damerna åker halva distansen. Och när herrarna tävlar på sin prestigefyllda femmil är det tre mil som gäller för damerna.

Frida Karlsson, Charlotte Kalla och flera andra landslagsåkare vill nu ha samma banlängder för damer och herrar i VM, OS och världscupen.

– Det är jättekonstigt att killarna åker dubbelt så långt som oss i exempelvis skiathlon. Det är nästan lite kränkande, sa Karlsson till TT i går.

”Har mitt fulla stöd”

Niklas Jonsson, avgående svensk representant i internationella skidförbundets (Fis) längdskommitté, menade dock att damerna bör driva frågan tydligare.

– Det har inte kommit in något konkret förslag. Någon måste komma med förslag och driva frågan, sa han i går.

Hans norske kollega Vegard Ulvang, som leder längdkommittén, uttrycker nu stöd för svenskornas önskan.

– De har mitt fulla stöd, och det är hög tid. Detta är en fråga som varit på agendan länge utan att få speciellt mycket gehör. Så det är bra att den nu lyfts av de svenska damerna, säger han till norska nyhetsbyrån NTB.

Föreslog femmil i Holmenkollen

2018 lade Norge ett förslag om att damerna, precis som herrarna, skulle köra en femmil i världscuptävlingen i Holmenkollen.

– Det var stort intresse, men folk var rädda för att avstånden skulle bli för stora, säger Åge Skinstad, tidigare bland annat sportchef i norska skidförbundet, till Dagbladet.

SE MER: Maja Dahlqvist: ”Ett steg mot mer jämställdhet” (27 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.