Internationella skidförbundet har förbjudit fluorvalla till nästa säsong på grund av hälsofaran, men på ett sätt kan det redan vara för sent. Resterna av vallan kommer nämligen finnas kvar i människor och naturen en väldigt, väldigt lång tid framöver.
– Det är lite skrämmande att du kan drabbas när du blir äldre. Ämnen förs också över till fostret om du är kvinna och får barn. Det är effekter som kan smyga sig på. Och jag tror inte att vi vet allt än. Det finns över 4000 högfluorerade kemikalier, säger Anna Kärrman.
Trots förbudet kan problemen kvarstå
EU-regler som träder i kraft 4 juli nästa år slår fast att kemikalien PFOA inte får ingå i produkter som säljs. Därför bestämde sig internationella skidförbundet för att bannlysa alla fluorvaller till nästa säsong. Trots förbudet kan problemen kvarstå även i framtiden.
– Det räcker att göra en liten förändring i strukturen och du har en kemikalie som inte omfattas av förbudet. Men den ger en liknande funktion och har även liknande effekter på miljö och hälsa. Vissa varianter ser bättre ut ur hälsosynpunkt, men grundproblemet kvarstår.
Fis har tillsatt en arbetsgrupp
Fis ser just nu över hur man ska kunna säkerställa att inga åkare använder fluorvalla nästa säsong.
”Fis har bildat en arbetsgrupp med experter från skidindustrin som just nu ser över olika förslag för nästa säsong. Arbetet kommer att redovisas i maj, innan slutgiltigt besked i oktober” skriver man i ett mejlsvar till SVT Sport.
Forskaren Anna Kärrman berättar om de svåra miljöeffekterna som väntar skidspår som förgiftats med fluorvalla.
– Det bryts aldrig ner. Vi kommer att få leva med restprodukter under en oöverskådlig framtid. Det lagras i jorden, kan läcka ut med regnvatten och kommer det ner i grundvattnet kommer det tillbaka till oss och vi blir exponerade igen.
SVT Sport förklarar: Därför ska du bry dig om fluorvalla