Professorn slår larm: Vikthets i längdskidåkning värre än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Jorunn Sundgot-Borgen, professor vid Norges idrottshögskola, har slagit larm om ätstörningar inom längdskidsporten förr. Hon får ofta samtal från utövare själva, förtvivlade tränare och oroliga föräldrar. Men nu är det värre än någonsin.

– Det har aldrig varit så här illa som det är nu, säger hon till SVT Sport.

Ätstörningar inom längdskidsporten har funnits länge, enligt Jorunn Sundgot-Borgen, men den här vintern ser utvecklingen allt annat än bra ut.

– Jag blir bekymrad. Det var många år sedan som vi fick reda på hur många som har problem. I över 20 år har vi provat att jobba förebyggande och så ser det ut som att vi inte gör tillräckligt, säger hon.

Mest utsatta är unga åkare, killar och tjejer, i åldern 15 till 17 år. Men det finns även de på seniornivå som har eller får problem.

– Många tror att det här med kroppsvikt är en så viktig del. Om de inte lyckas en säsong så drar en del slutsatsen ”om jag bara går ner i vikt så går det bättre”, säger Jorunn Sundgot-Borgen.

När unga tjejer och killar sätter igång med en viktnedgång på egen hand går det ofta fel.

Hon berättar att många av de unga åkarna tittar på förebilder, som i vissa fall är väldigt tunna, och tror att det är avgörande att vara så lätt som möjligt.

– Bland dem som är bäst på skidor har vi några som är naturligt tunna. När utövare, tränare och föräldrar inte vet bättre och ser att tunna åkare presterar bra tror de att det är så man måste se ut för att lyckas. Där har vi ett dilemma, säger Jorunn Sundgot-Borgen. 

Dessutom, säger hon, kan det ses som en enkel lösning för en tränare utan tillräcklig erfarenhet och utbildning att ta tag i vikten och komma med förslag till en åkare.

”Det är tabubelagt”

För att stoppa åkare från att bara staka har banorna gjorts tuffare. Någon som enligt Jorunn Sundgot-Borgen gynnar lätta åkare. Petter Northug, som ofta sagt att han är för tung för att vinna till exempel Tour de Ski, är också inne på att med att det finns en ökad risk på grund av det.

– Det är en stor risk, för det finns banor som passar lätta åkare. Men sedan finns det andra banor där åkare som till exempel jag kan vinna. Jag ser det som att det blir två typer av åkare, säger han. 

Ätstörningar inom till exempel gymnastik har uppmärksammats stort de senaste åren. Men Jorunn Sundgot-Borgen upplever att ätstörningar är något som man ogärna pratar högt om inom uthållighetssporter, så som längdskidor. 

– Det är tabubelagt. Om vi ska komma vidare så måste vi se på ätstörningar som en idrottsskada. Alla tycker att det är helt okej att prata om en korsbandsskada, men att prata om ätstörningar ska du helst inte göra, säger hon.

– Det är många som säger ”idrottare har inte psykiska problem”. Det måste vara tillåtet att prata om att man har psykiska problem.

Jorunn Sundgot-Borgen menar att vi blundat för problemen för länge och nu måste utövare, föräldrar och tränare öppna ögonen och få kunskap om att olika kroppstyper kan prestera – och att det inte är viktnedgång som ska ta åkaren till toppen.

– Jag hade hoppats att det förebyggdes mer på skidgymnasium och förbund, men det är inte satt i system. Det är stadigt fler som får problem, säger hon. 

”Det är inte accepterat”

Hon anser nu att det måste ställas krav på Internationella skidförbundet Fis och arrangörer, och förhindra att det för ofta är banor med branta stigningar eller lösa spår, som gör att lätta åkare har en klar fördel. Dessutom har förbund, klubbar, tränare och föräldrar ansvar. För att förebygga ätstörningar behöver kunskap om mat och ätstörningar läras ut tidigt.

– Tränare måste aktivt markera att det inte är accepterat att använda viktnedgång som ett framgångsknep. Förbundet kan visa att de har en kultur där alla ska äta bra, säger Jorunn Sundgot-Borgen.

– På en del skidgymnasium sitter det i väggarna vågar jag påstå, att det är en ”smal-kultur”, och det är inte accepterat. Där har de ett ansvar att visa att de har en frisk kultur.

Hon anser också att det är viktigt att förbund går in och markerar genom att stänga av åkare som väger för lite, som gått ner mycket i vikt eller visar tecken på att inte ha en sund relation till mat.

Enligt Jorunn Sundgot-Borgen är det också viktigt att inte bara rikta fokus mot tjejerna.

– Killarna har varit glömda i väldigt många år. Men vi ser, särskilt i uthållighetsidrotter, att det är många killar som har problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.