• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bildbyrån

Fourcade om Besseberg-skandalen: ”Visar att jag inte var galen”

Uppdaterad
Publicerad

De grova anklagelserna mot den tidigare skidskyttetoppen Anders Besseberg förvånar Martin Fourcade. Men de gör också att den franske legendaren känner att hans engagemang mot dopning och fusk betalade sig.

– Det här visar att jag inte var galen, om jag skrek högt hade jag bra anledningar till det, säger han.

Martin Fourcade, 32, avslutade sin fenomenala karriär efter förra säsongen – efter 18 mästerskapsguld och sju världscuptitlar.

Men han är inte en av sportens allra största enbart tack vare sina resultat – Fourcade var även en stark röst mot dopning och korruption. 2016 hotade han exempelvis med bojkott om inte Internationella skidskytteförbundet (IBU) agerade kraftfullt mot dopningsmisstänkta ryska åkare. Och året efter lämnade han prispallen i protest på VM, när det ryska laget hade tagit brons i mixedstafetten.

Fourcade är naturligtvis uppdaterad med det senaste i den stora skidskytteskandalen kring Anders Besseberg, tidigare ordförande för IBU. Norrmannen ska, enligt en utredning gjord av IBU:s fristående granskningskommission ERC, ha tagit emot exklusiva klockor, jaktresor och prostituerade som mutor för att dölja rysk dopning.

”Stolt”

Vad säger du om det som kommit fram?

– Jag är inte chockad, men jag är förvånad över hur allvarliga brotten var. Men det gör mig också stolt över mitt arbete mot dopning. Det visar att jag inte var galen. Om jag skrek högt några gånger under min karriär hade jag bra anledningar att göra det, säger Martin Fourcade.

Han dyker upp i den mixade zonen efter herrarnas distanslopp – tävlingen där han tog VM-guld i Antholz förra året. Han är i Pokljuka dels för sponsoruppdrag, dels för ett möte med de aktivas kommitté där han fortfarande är med.

Tryggare nu

Han tycker att IBU och de aktiva gjort ett bra jobb de senaste två åren.

– Jag är också stolt över att allt det här engagemanget bidrog till att vi kan vara där vi är i dag, där jag kan titta på skidskytte och känna mig mycket tryggare än jag gjorde som aktiv. Men det är en delad känsla. Jag är chockad, men också stolt och jag hoppas att ERC-rapportern är den slutgiltiga punkten i allt det här.

Fourcade lade av bland annat för att kunna spendera mer tid med sina barn.

– Jag har mer frihet nu, men jag ångrar ingenting från min karriär. Jag är lyckligt lottad som kunde sluta vid ett bra tillfälle och få spendera mer tid med mina döttrar, säger han.

ARKIV: Detta har hänt i skidskytteskandalen – Besseberg mutanklagad

Fakta: Skidskytteskandalen

Detta har hänt:

+ Den 10 april 2018 genomfördes fyra polisrazzior mot Internationella skidskytteförbundet IBU i Salzburg och personer kopplade till organisationen.

+ Österrikisk polis utreder anklagelser om att IBU och dess högsta ledning ska ha mutats med motsvarande 2,5 miljoner svenska kronor för att tysta ner ryska dopningsfall.

+ Norsk polis anklagar ordföranden Anders Besseberg för grov korruption och Økokrim utreder den delen. Österrikisk polis har hand om den del som handlar om huruvida norrmannen varit delaktig i att dölja rysk dopning, alltså bedrägeri och brott mot dopningsreglerna.

+ Enligt uppgifter till den norska tidningen VG rör det sig om 65 misstänkta dopningsfall sedan 2011.

+ Norrmannen Besseberg, som avgick efter razziorna, nekar till anklagelserna.

+ I januari 2021 släppte ERC, IBU:s fristående granskningskommission, sin utredning på 200 sidor. I utredningen läggs bevis fram för att Besseberg mottagit gåvor i form av klockor, prostituerade och jaktresor för ”en opassande favorisering av ryska intressen”.

+ McLaren-rapporten var den som först kastade ljus på den omfattande och statsstödda dopningen i Ryssland.

Rapporten visade bland annat hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015.

Rapporten visade att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare och 31 vara skidskyttar.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.