Fredrik Aukland: ”Inte bra för sporten”

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidor, distanslopp och norska damer.

Det är en kombination som innebär total dominans.

Men för NRK:s expert Fredrik Aukland innebär det inte bara glädje.

– För det internationella intresset så är det inte bra för sporten, säger han till SVT Sport.

Norge har dominerat på damsidan i år, genom framför allt Therese Johaug, och i Ski Tour har det varit helnorskt på pallen i alla distanslopp.

– För det internationella intresset så är det inte bra för sporten. Vi skulle gärna sett flera svenskor konkurrera med de norska damerna däruppe, men självklart också andra nationer, säger Fredrik Aukland, expert hos NRK, till SVT Sport.

Ebba Andersson är den åkare som varit närmst att spräcka den dominansen –  men det sista har saknats för att ta en plats på pallen.

Goda möjligheter att bli bäst

En anledning till dominansen under touren menar han kan vara att Sverige saknar två av sina största stjärnor, Frida Karlsson och Stina Nilsson. Men ser samtidigt att Sverige framöver har goda möjligheter för att bli bäst på damsidan.

– Om fem år när vi står på VM så kan det hända att Sverige är den dominerande nationen på damsidan, säger han.

Bra rekrytering i Norge

För Norge ser framtiden ljus ut. Intresset är stort bland de yngre vilket gör att de har goda möjligheter till att rekrytera nya framtida stjärnor.

– Rekryteringen i Norge är extremt bra, ser man på intresset bland de yngre så är det väldigt många talanger som väljer att satsa på längdskidor, säger Aukland.

Så vad är det då Sverige kan göra bättre?

– I Sverige måste man se var man kan organisera bättre och man måste bygga långsiktigt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.