Gratis utrustning delades ut av IBU under världscupen – kritik mot Fis

Uppdaterad
Publicerad

Internationella Skidskytteförbundet delar ut gratis utrustning.

Det är ett system för att hjälpa nationer som har det sämre ställt – något som inte finns inom längdsporten.

– Fis har inte gjort något för nationerna med mindre resurser, säger längdtränaren Trond Nystad till NRK.

I en gymnastikhall i Hochfilzen delar Internationella Skidskytteförbundet (IBU) ut utrustning och ammunition för miljontals kronor. Under flera säsonger har det varit en större spridning bland nationaliteter som stått på pallen i skidskytte jämfört med längdvärldscupen. Även fler olika nationer kommer till start i skidskyttets världscup.

Enligt NRK, som var på plats i gymnastikhallen, är det här en årlig företeelse och över 30 nationer var på plats. IBU lägger över 30 miljoner svenska kronor om året på utrustning och tränarkurser för behövande nationer.

– Det här gör att vi kan investera i seniorlaget och samtidigt utveckla junioråkare. Effekten är stor, säger Bulgariens förbundskapten Ventzeslav Iliev till NRK.

”De väljer skidskytte framför längdskidor”

Norrmannen Trond Nystad har varit landslagstränare i både längd och skidskytte och är kritisk till att Fis inte har något liknande upplägg på herrsidan.

– Det är svagt. När Fis ser att det här fungerar borde de göra likadant själva. Det är mycket enklare för små nationer att välja skidskytte framför längdåkning, säger han till NRK.

Svaret från Fis

Michal Lamplot, som är tävlingskoordinator på Fis, menar att Fis och IBU har samma mål, men att de har valt olika vägar för att nå dit.

– Det är lätt att säga att vi borde lägga sju miljoner kronor, sådant som IBU gör, men det är inte så enkelt. Vi stöttar de nationella förbunden på ett annat sätt, säger han.

KLIPP: Johannes Kläbo hyllar Edvin Anger: ”Jätteimponerad” (3 december 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.