Calle Halfvarsson under Ski Tour 2020. Foto: BILDBYRÅN

Halfvarsson: Straffa vallaren och åkaren om reglerna bryts

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella skidförbundet, Fis, vill förbjuda fluorvalla från och med säsongen 2022-2023.

Men vem ska straffas för brottet? Calle Halfvarsson är övertygad.

– Då blir det vallaren och åkaren. Man måste kunna ha en bra kommunikation med vallaren. Det är fel att straffa ett helt team när en vallare och en åkare sysslar med något felaktigt, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Internationella skidförbundet (Fis) hade ett möte under måndagen. I ett pressmeddelande står det att Fis har tagit fram en möjlighet för att testa fluorhalten i en valla och de testmetoderna ska användas från november 2020.

Under den kommande säsongen ska gränsen för fluor ”definieras för att ge tillverkare, vallare och lag möjlighet att anpassa sig till den nya situationen”. Från säsongen 2022-2023 ska gränsen vara noll.

Calle Halfvarsson menar att det är lika för alla, så länge testmetoderna är tillförlitliga.

– Blir det lika för alla så påverkar det ingenting. Blir det så att de inte kan kolla vem som har åkt med det så kommer det att bli problem. Då tror jag vissa, tyvärr, kommer försöka hitta vägar.

Försöka utnyttja systemet?

– Ja, det tror jag. Ska de förbjuda det så måste de hitta bra vägar för att se vilka som eventuellt använder det.

”Det är fel att straffa ett helt team”

Om någon bryter mot reglerna – vem ska straffas?

– Då blir det vallaren och åkaren. Man måste kunna ha en bra kommunikation med vallaren. Det är fel att straffa ett helt team när en vallare och en åkare sysslar med något felaktigt.

Vad är ett rimligt straff?

– Det är ju fusk. Men det är svårt för mig att säga vad det ska vara för straff. Då tycker jag det ska vara avstängning.

KLIPP: Därför ska du bry dig om fluorvalla (12 december, 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.