Hanna Falk på väg tillbaka efter ryggoperationen: ”Låg som ett kolli”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen genomgick Hanna Falk, 30, en diskoperation som kommer att hålla henne från skidspåren den här säsongen.

Men redan nu är hon tillbaka och kör rehabträning hemma i Ulricehamn.

– Jag vill åka några år till och den nya ryggen gör att jag tål den belastningen, säger hon till SVT Sport.

Hanna Falk kommer inte att tävla den här säsongen. Sprintstjärnan får i stället följa världscuptävlingarna från soffan efter att nyligen ha opererat ryggen.

– Jag har haft ryggproblem under några år, men i höstas tilltog det och i slutet av december blev det ett diskbråck. Då var det läge att göra något åt det och rekommendationerna jag fick var att operera. Dels för mitt liv efter karriären men också för att komma tillbaka till skidåkningen, säger 30-åringen.

Har börjat rehabträna

Även om hon än så länge har problem med rörligheten i ryggen så har rehabträningen redan dragit igång.

– Jag kände att jag får göra det här, börja om från noll och jobba mig upp. När det har kärvat i ryggen så har jag funderat på hur mycket jag har kvar att ge, men inte känt att jag ska lägga av. Nu är jag utan skidåkningen och då känner jag att jag inte är färdig än. Jag vill åka några år till och den nya ryggen gör att jag tål den belastningen som krävs.

”Nu är jag på botten”

Hon hoppas på att kunna vara tillbaka och känna på skidspåren i februari – men något tävlande kommer det inte att bli den här säsongen.

– Nu är jag på botten. Oavsett om man är elitidrottare eller inte så tar en så stor operation på kroppen. Man ligger där som ett kolli i början och får jobba dag för dag för att bli starkare. Vägen tillbaka har bara börjat. Det kommer ta tid innan man har hugg i skidåkningen fullt ut.

– Fokus är att vara helt hundra i maj.

Vad saknar du mest?

– Både att få vara ute i naturen och mina träningskompisar. Att få vara en del av gänget.

Följ med Hanna Falk på akupunktur: ”Ska försöka få en smärtbana”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.