Hanna Öberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En rad av tunga tävlingar fick Hanna Öberg att tvivla på livet som skidskytt. Foto: Bildbyrån/SVT

Hanna Öberg hade tankar på att sluta: ”Det var en ny känsla”

Uppdaterad
Publicerad

Seger i världscuppremiären i Kontiolahti – sedan en lång rad av misslyckade tävlingar.

En tung period som fick Hanna Öberg, 27, tvivla på livet som skidskytt.

– Jag tänkte att det finns annat än att åka runt på tävlingar och läger, säger hon i dokumentärserien Bäst när det gäller.

Hanna Öberg fick en drömstart på världscupsäsongen 2022-2023 och vann distansloppet i Kontiolahti. Efter det missade hon pallen i tävling efter tävling. Och efter sprinten Le Grand Bornand, Annecy, var hon ”less på allt”.

– Jag var ganska frustrerad. Är det värt det när jag inte tycker att det är kul? Jag tyckte inte att det var så kul, säger hon i dokumentärserien Bäst när det gäller, som följer skidskyttelandslaget under fjolårssäsongen.

”En ny känsla”

Öberg fortsätter:

– Jag tror att det var första gången som jag tänkte att det finns annat än att åka runt på tävlingar och läger, det var en ny känsla.

Den svenska stjärnan förklarar att det mentala spelar stor roll i skidskytte. Succé eller fiasko – det avgörs ofta på några få sekunder.

– Jag måste tro på det, att jag kan, men med skyttet handlar det mycket om att ha rätt fokus, medveten och närvarande i stunden när man är på skjutvallen, säger Hanna Öberg.

Se hela Bäst när det gäller, med skidskyttelandslaget, på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.