Som uthållighetsidrottare kan det finnas fördelar med att väga några kilo lättare. Det blir mindre vikt att bära i uppförsbackar och en rätt kontrollerad viktnedgång kan ge positiva resultat.
Men det finns risker med att gå ner i vikt. Man kan tappa muskelmassa istället för fettvävnad, vilket kan leda till att prestationsförmågan försämras och får man i sig för lite energi kan man kan drabbas olika fysiska problem. En del mycket allvarliga och det kan leda till att en del individer drabbas av en ätstörning.
– Det absolut viktigaste är att se till att man har energi nog att träna och genomföra träningen på ett bra sätt, säger Hanna Öberg när viktoptimering kommer på tal.
Hanna Öberg drabbades under perioder ifjol av energibrist. Konsekvenserna blev att formen dalade i slutet av säsongen. Hon säger att hon inte sysslat med viktoptimering tidigare.
– Däremot har vi haft en annorlunda plan i år. Med tanke på hur förra vintern och förra sommaren var, så har vi nu velat ha större marginaler.
– Jag har legat lite högre i vikt och jag har sett till att ha marginaler i kosten under hela sommaren. Och nu vill gå tillbaka till samma nivå som jag var för ett år sedan, berättar hon
Får inte gå ut över träningen
För att ligga kvar på rätt sida gränsen sker viktnedgången kontrollerat, bland annat med hjälp av SOK:s näringsfysiolog Linda Bakkmann.
– Det är något vi har väldigt god kontroll över. Jag vill verkligen inte att det ska gå ut över träningen eller offra några pass för att jag inte har energi nog, säger Öberg.
Efter sju år landslaget berättar Hanna Öberg att det är först nu de kommit in på ämnet viktoptimering.
– I det här laget har många av oss varit med lika länge och gjort samma typ av resa och vi har inte ägnat oss särskilt mycket åt det här. Det är först nu vi har börjat komma in på det litegrann.
– Nu är det en OS-säsong och då vill man prestera som bäst. Men vi har hjälp av dietister för det. Det är jätteviktigt att det sker med god kontroll så att ingenting går snett, fortsätter Öberg.
Behövs mer än att bara vara snabb uppför
Hon menar att viktoptimering kan vara ett verktyg att använda när man inte kan lägga till fler träningstimmar och när utvecklingen har avstannat. Men man måste väga in fler aspekter än att vara lätt i kroppen.
– Man behöver också ha power för att vara bra i en spurt och åka bra på de flacka partierna. Det är ju inte bara att vara lättast och snabbast i uppförsbackarna, det är inte de som vinner. Det är en avvägning man behöver göra, säger Hanna Öberg.
Se hela serien ”Hanna Öberg – att drabbas av energibrist” på SVT Play.