Hansdotter femma – då ställdes tävlingen in

Uppdaterad
Publicerad

Frida Hansdotter låg femma efter första slalomåket och hade häng på pallen. Då kom beskedet att vädret är för varmt och att tävlingen ställs in. ”Det är ett starkt och bra beslut”, säger SVT Sports alpinexpert Pernilla Wiberg.

Svenskan var andra startande i Slovenien och fick till ett skapligt åk. Inför det andra åket var hon 44 hundradelar efter Wendy Holdener och Sarka Strachova som delade ledningen. Upp till Petra Vlhova på tredjeplatsen var det bara 35 hundradelar.

Men det blev inget andraåk, och inte ens det första kördes klart. Efter 25 åkare kom beskedet att tävlingen ställs in. Vädret i Maribor är för varmt vilket gör att underlaget inte håller för tävling.

”En eloge till dem”

Att det ställs in innebär att alla resultat stryks, och tävlingen kommer alltså inte att återupptas.

– Det brast redan vid de första tre, fyra åkarna. I slalom trycker man mycket hårdare på en mindre yta och därför blir det mer och mer gropar. De försökte få till det med salt och vatten men det liksom frös aldrig ihop, säger SVT Sports Pernilla Wiberg.

Hon tycker att det var rätt att avbryta tävlingen.

– En eloge till de som tar beslutet. Det har varit så många andra gånger då man inte tagit ett sådant beslut och då har vi fått skador. Det är ett riktigt starkt och bra beslut.

Är du orolig för fortsättningen av världscupen med tanke på vädret?

– Nej, Mellaneuropa har fått mycket snö så det är jag inte orolig för.

Herrarnas storslalom också inställd

Maria Pietilä-Holmner låg nia efter det andra åket, 1,90 sekunder bakom ledarduon. Anna Swenn-Larsson och Emelie Wikström var 3,29 respektive 4,76 bakom.

Även i Garmisch-Partenkirchen ställde vädret till det. Där kom herrarna inte ens till start i storslalomen. Jurybeslutet från FIS löd enligt följande:

”För farligt att köra. Saltet binder inte med blötsnön. Race cancelled.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.