Här är siffrorna som oroar skidexperten

Uppdaterad
Publicerad

De svenska åkarna har aldrig tidigare haft så många pallplatser efter fyra världscuphelger.

Samtidigt målar SVT:s expert Anders Blomquist en dystopisk bild av längdskidåkningens framtid.

– Det är oroande för sporten att några länder är så dominanta, säger han.

För snart en månad sedan drog världscupcirkusen i gång med start i finländska Ruka.

Där visade Therese Johaug att hon konserverat formen under sin dopningsavstängning när hon vann 10 kilometer klassiskt före Charlotte Kalla och Ebba Andersson.

Sedan dess har den svensk/norska dominansen bara fortsatt i Lillehammer, Beitostölen och nu senast i Davos.

Norge klart bäst

SVT Sport har tagit fram siffror på exakt hur överlägsna länderna varit så här långt. Av 60 möjliga pallplatser så här långt har Norge, på dam och herrsidan, tagit 26 av dem (tolv förstaplatser, sju andraplatser och sju tredjeplatser) och Sverige är tvåa på listan med 14 (två förstaplatser, sex andraplatser och sex tredjeplatser), där damerna stått för 13 av dessa.

För svenskt vidkommande är 14 pallplatser den bästa svenska starten någonsin efter fyra världscuphelger, men antalet lopp skiljer sig genom åren och procentuellt har de haft bättre säsongsstarter.

– Damernas start är den bästa någonsin, det måste den bara vara. Samtidigt är den svenska herrstarten väldigt dålig, säger Anders Blomquist som tycker utvecklingen är lite oroväckande.

Är det bra eller dåligt för sporten att Sverige och Norge är så dominanta?

– Det är klart det är oroande för sporten att några länder är så dominanta, även om det ofta är så i idrott så är det ju väldigt markant. Speciellt Norge har i många år varit det. För sportens utveckling är det lite oroväckande.

Är du överraskad?

– Nej, egentligen inte så som de senaste säsongerna varit. Så som det sett ut nu är det egentligen de svenska damerna som tagit ett rejält kliv den här säsongen. Nu är det så många som är duktiga i det svenska damlaget. De ryska laget, både på dam och herrsidan, har varit uppe där. Det är inte så förvånande att de är där uppe.

”Stor bredd”

Adderar vi Rysslands pallplatser – åtta till antalet –  så har 48 av 60 gått till antingen Norge, Sverige eller Ryssland.

Har de andra länderna halkat efter?

– Jag tror inte man kan generalisera och dra alla länder över en kam. Tyskland har ju en jobbig omställning både på dam- och herrsidan just nu. Normalt sett är det ett starkt land. Italien visar i flera lopp att det finns en del där och Frankrike är starka på herrsidan, sämre på damsidan.

Varför är Norge bäst?

– Norge har i ganska många år varit en nation som gjort det bästa jobbet på dam- och herrisdan. De har en stor bredd och många som är så bra. Det är hela tiden en stor chans att några av dem har en bra dag, eller en bra säsong, med sin bredd har de en bra grund att vara dominerande. Ryssland är på väg dit på herrsidan och de har många fina år framför sig, säger Anders Blomquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.