• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bildbyrån/SVT

Hård: Här är Sveriges 16 medaljchanser

Uppdaterad
Publicerad

Med sex veckor kvar till VM i Lahtis konstaterar SVT:s längdkommentator att det ser riktigt bra ut för det svenska landslaget. Jacob Hård menar att det finns 16 blågula medaljchanser, och han tippar att det blir sex-sju medaljer. ”Om Sverige är lika bra på att toppa formen som vid de senaste mästerskapen kan det bli ett roligt svenskt VM”.

Här listar Jacob Hård de svenska medaljchanserna – dag för dag!

23 februari – sprint, fristil

Guldchans: Stina Nilsson

Medaljchans: Hanna Falk, Teodor Peterson, Calle Halfvarsson

VM drar igång med Sveriges allra största guldchans. Stina Nilsson är favorit i kamp med norska Falla. Två pallplatser före jul gör Hanna Falk förstås till medaljkandidat. Här kan finnas svenska jokrar i Ida Ingemarsdotter och Jonna Sundling

Teodor Peterson är tillbaka efter två svaga år. En pallplats före jul – en medaljkandidat. Calle Halfvarsson: tvåa och etta i säsongens första sprintar. Hög kapacitet om formen är där.

25 februari – skiathlon

Medaljchans: Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson

Medalj för Charlotte Kalla på de två senaste mästerskapen. Kan bli igen om hennes något skakiga resa för henne tillbaka till toppformen. Antagligen Nilssons bästa chans till en distansmedalj.

Marcus Hellner har OS-guld och silver här. En bra chans för en nytänd Hellner. En gren som också borde passa Halfvarsson bra.

26 februari – sprintstafett, klassiskt

Guldchans: Sverige, damer

Medaljchans: Sverige, herrar

Sverige har goda traditioner på damsidan. Nilsson tillsammans med Falk, Kalla eller Ingemarsdotter är svårslaget för alla nationer.

Inte någon stor svenskgren på herrsidan i mästerskapen men Halfvarsson och Peterson är en konstellation med medaljkapacitet.

28 februari – 10 km klassiskt (damer)

Medaljchans: Charlotte Kalla

Kalla är numera att räkna med i klassiskt. OS-silver i Sotji och pallplats i masstarten i årets Tour de Ski. Om formtoppen finns där kan det bli medalj.

1 mars – 15 km klassiskt (herrar)

Guldchans: Johan Olsson

Johan Olssons stora chans i VM. Kan bli hur bra som helst för mästerskapsspecialisten. Ska vi tro att Halfvarsson vilar från det här loppet?

2 mars – Stafett (damer)

Medaljchans: Sverige

Om Sverige är med när Nilsson går ut på sista sträckan går inget lag i världen säkert. Men Sverige är sårbart – toppen på distans är tunn. Ingemarsdotter/Falk, Haag och Kalla ser i dagsläget ut som svenska stafettåkare ihop med Stina.

3 mars – Stafett (herrar)

Medaljchans: Sverige

Veteranernas återkomst och nytändning kan bära Sverige mycket långt. Men precis som på damsidan är toppen smal – sjukdomar eller formsvackor på enstaka åkare kan slå hårt. Men Jens Burman, Olsson, Hellner och Halfvarsson i form är en tuff nöt för alla motståndare.

4 mars – 30 km fristi (damer)

Medaljchans: Charlotte Kalla

Inte Kallas bästa gren i karriären men är hon i form finns medaljchans.

5 mars – 50 km fristil (herrar)

Medaljchans: Johan Olsson

Klassiskt hade varit bättre för Johan Olsson men en liten medaljchans finns. Hellner har aldrig lyckats som femmilare och inte heller Halfvarsson (som inte åkt så många). Här är de på sin höjd outsiders.

Längd-VM

VM avgörs i finska Lahtis, 21 februari-5 mars.

SVT sänder mästerskapet.

SVT:s längdkommentator Jacob Hård tror på sex-sju svenska medaljer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.