Holmenkollen om klimatsiffrorna: ”Måste se på nya datum”

Uppdaterad
Publicerad

Siffror som SVT Sport har tagit fram visar att flera vinterorter går mot en månad kortare vinter innan 2099 om klimatförändringarna fortsätter i samma takt.

Klassiska Holmenkollen utanför Oslo brukar ordna världscuptävlingar i mars – men det kanske inte går i framtiden.

– Vi måste nog räkna med att loppen i Holmenkollen inte kan gå i mars i alla år framöver, säger Stefan Marx, vd för Holmenkollen Skifestival, till SVT Sport.

Vi är vana att se Holmenkollens klassiska tävlingar i längdskidor och skidskytte i mars varje år – men i framtiden riskerar de att behöva flyttas om klimatförändringarna fortsätter i samma takt som i dag.

Det visar siffror som SVT Sport har tagit fram tillsammans med SMHI. Och i Oslo har arrangören börjat förbereda sig för grönare vintrar.

– Det är inte några siffror som överraskar oss. Det är något vi har sett och som vi lever med, men det är klart att det skapar bekymmer. Vi måste nog räkna med att loppen i Holmenkollen inte kan gå i mars i alla år framöver. Vi måste se på datum för när man kan ha lopp i Holmenkollen framöver, säger Stefan Marx.

Säsongen blir kortare

Man har ordnat skidtävlingar i Holmenkollen i 130 år och vill göra det i 130 år till. Men fortsätter jordens uppvärmning i samma takt som i dag, ser skidsäsongen ut att bli klart kortare. Antalet dagar med snö på marken per år kommer enligt SMHI att minska med 15 procent fram till år 2099.

Med andra ord – vid sekelskiftet ser Oslo ut att ha tappat 28 dagar med snö på marken, en månad av vintersäsongen.

– Det är klart att vi är oroliga och bekymrade. Men samtidigt är vi optimister. Vi hoppas att det här kan stoppas på ett sätt som gör att det är möjligt med vinterarrangemang i Holmenkollen om 100 år, säger Marx.

”Som idrott har man ett ansvar”

Man har påbörjat ett klimatarbete i Holmenkollen och har konkreta mål.

– 2025 ska allt som går på motor vara elektriskt och det går hela vägen ner till motorsågen och det minsta motordrivna verktyget. Som idrott och idrottsförbund har man definitivt ett ansvar som går utöver den enskildas ansvar. Det måste man säga. Man kan inte ta ansvar för allt, men man kan påverka. Man har så pass stort inflytande, säger Marx.

Den moderna tekniken med konstsnö och lagrad snö gör att man kan utöva vinteridrott även utan ”riktig” vinter – men det vill arrangören i Holmenkollen helst undvika.

– Vi har ett sommararrangemang där man tävlar på rullskidor, men det blir inte helt samma sak. Det blir inte samma sak då man ser tv-bilder där det bara går vit snö genom en grön skog. Även om det är möjligt i framtiden så ska vinteridrott vara under vintern. Då måste vi klara att bevara vintern, säger Marx.

REPORTAGE: Klassiska Holmenkollen går mot en månad kortare vinter:

Så förändras klimatet på de klassiska vinterorterna

Antal dagar per år med snö på marken i dag* respektive under perioden 2090-2099:

Åre:   236 – 206 (-30 dagar per år med snö på marken)

Falun:   183 – 156 (-27)

Oslo:   182 – 154 (-28)

Levi:   251 – 219 (-32)

Ruka:   239 – 205 (-34)

Kitzbühel:   211 – 183 (-28)

Oberstdorf:   250 – 216 (-34)

Zermatt:   342 – 326 (-16)

Chamonix:   305 – 276 (-29)

Cortina:   231 – 198 (-33)

Siffrorna baseras på att jordens uppvärmning fortsätter i samma takt, det vill säga tre grader fram till sekelskiftet.

*I dag = beräkningarna är baserade på perioden 2001-2030.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.