• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hur känns egentligen en höghöjdssmäll?

Uppdaterad
Publicerad

Den kommande OS-arenan för längd och skidskytte ligger i Zhangjiakou – på 1 700 meters höjd – 18 mil norr om Peking.

Redan i helgen fick längdåkarna en provsmak på att tävla på hög höjd, under tävlingarna i Davos, Schweiz. Och hög höjd är speciellt.

– Då svimmade jag typ av. Jag tror att det var vätskebrist och allt, hela köret liksom. Då var jag helt slut och det började svartna för ögonen, säger Frida Karlsson när hon ska beskriva hur det är att ”gå på en höghöjdssmäll”.

Att det blir tuffare att tävla på hög höjd beror enligt landslagsläkaren Jan Wall på att luften är tunnare – det finns alltså mindre syre att syresätta musklerna med under tävling.

– De flesta uthållighetsidrottarna tävlar för det, att få en bättre syrebärande kapacitet och kunna syresätta musklerna effektivt. Det är också därför en del dopar sig, för att förbättra syrekapaciteten, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

”Helt avgörande för att prestera”

Inför OS kommer svenska landslaget vara på hög höjd i tre veckor för att förbereda sig.

– Det är helt avgörande för att prestera på hög höjd. En del behöver lång tid, med en sådan acklimatisering får alla chansen att prestera på sitt bästa, säger Blomquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.