• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Olle Dahlin och Björn Ferry. Foto: Bildbyrån

IBU:s svar till Ferry: ”Ser en fara”

Uppdaterad
Publicerad

Björn Ferry vill att Internationella skidskytteförbundet ska visa vägen mot framtiden och sluta valla.

Men IBU:s ordförande Olle Dahlin tror inte på förslaget.

– Vi vill absolut inte ha någon form av lotteri när det gäller resultatet, säger han.

SVT:s expert Björn Ferry skrev under söndagen en krönika med uppmaningen ”Sluta valla!” som en enklare lösning på det uppskjutna fluorförbudet.

När det gäller världscupen så är mitt förslag att IBU tillhandahåller skidor som lottas ut precis innan start och lämnas tillbaka efter målgång. Dessa skidor följer med på hela cirkusen. Avvikande par (bra eller dåliga) plockas bort ur skidparken, allt för att det ska vara så liten skillnad som möjligt mellan olika par. Lottdragningen gör att det oavsett de små skillnaderna upplevs som mer rättvist av åkarna. Det blir även mer rättvist mellan nationer. Just nu är villkoren helt olika då det bara är en handfull länder som har råd med lastbilar, vallor och mängder av personal.”, skrev han bland annat.

Inte aktuellt på hösta nivå

Olle Dahlin, ordförande i IBU, kallar idén för frisk men ser den inte som aktuell på allra högsta nivå där sporten är ett yrke.

– Själva skidan i sig är väldigt avgörande. Att få in externa grejer som kan avgöra slutresultatet ser jag en fara i. Björn använder själv ordet lotteri och vi vill absolut inte ha någon form av lotteri när det gäller resultatet, säger Dahlin i Vinterstudion.

Ferry håller dock inte med om att det skulle bli ett lotteri.

– Hela poängen med mitt förslag är ju att det är precis tvärtom. Skillnaden på lotten blir minimal, mycket mindre än variationen i dag, säger Ferry.

Dahlin tycker att förslaget skulle kunna appliceras på till exempel ungdomssidan.

– Det är kanske en intressant möjlighet mer ur rekrytering- och breddsynpunkt så att vi inte har ett kostnadsproblem att rekrytera till vår sport, säger han.

Fluormätintrumentet utvecklas

Fluorförbudet som var tänkt att börja gälla den här säsongen har skjutits upp ett år och Olle Dahlin ser positivt på utvecklingen av mätinstrumentet som ska upptäcka fusk.

– Det jobbas intensivt för att utveckla scannern för att minska risken för att det ska bli fusk med skidorna. Tanken är att lagen ska få möjlighet att göra sig bekant med utrustningen efter säsongen.

KLIPP: Ferry förklarar: Så löser man vallaproblematiken (17 januari):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.