Det är nu första gången som Internationella olympiska kommitténs (IOK) nya regelverk för OS-ansökningar, Agenda 2020, används från starten av en ansökan. Enligt de nya reglerna är det viktigt att kostnaderna hålls nere, genom att bygga så lite som möjligt, och att arenorna ska kunna användas i många år efter OS. Det är alltså även i den olympiska rörelsen viktigt med hållbarhet.
Budget viktig fråga
Nästa vecka ska utvärderingskommissionen besöka Stockholm, Åre och Falun. Däremot besöker man inte lettiska Sigulda, där bob, rodel och skeleton ska avgöras, utan överlåter åt de internationella förbunden i sporterna att göra utvärderingen.
– Det jag framför allt vill se är att man enligt Agenda 2020 har tänkt på att använda så många existerande arenor som möjligt och så är det budgetarbetet, att det går i rätt riktning, säger Morariu.
Under en telefonpresskonferens med IOK-företrädare och chefen för Stockholm-Åre-ansökan, Richard Brisius, frågade internationella medier om det faktum att den svenska regeringen ännu inte lämnat någon säkerhetsgaranti. Skälet till detta är förstås att det inte fanns någon regering på plats förrän i januari.
– De garantier som funnits att få, har vi fått. Och statsministern Stefan Löfven har sagt att han stöttar projektet, säger Brisius.
Kan vänta länge
IOK säger att man kan vänta länge på säkerhetsgarantin.
– Ända fram till att beslutet ska tas i juni, säger Christophe Dubi, IOK:s chef för de olympiska spelen.
I april ska IOK:s utvärderingskommission besöka den andra kandidaten, italienska Milano-Cortina d'Ampezzo.
Så fortsätter kandidatprocessen
11-16 mars: IOK:s utvärderingskommission besöker Stockholm, Åre och Falun för att göra sin värdering av ansökningen.
12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.
Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.
24 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.