Den svenska skidstjärnan vann Tour de Ski 2008 sedan hon jagat ikapp och tagit sig förbi finländskan Virpi Kuitunen uppför slalombacken i Alpe Cermis. Då fick hon nästan en miljon kronor för segern.
Norskan Ingvild Flugstad Östberg kunde för årets seger inkassera motsvarande 525 000 kronor.
– Prispengarna behöver höjas eftersom det är mindre för en seger i touren nu än när jag vann för elva år sen. Det ska vara lockande och kännbart att stå överst. Pengarna tror jag definitivt har betydelse, säger Charlotte Kalla.
Hon kommer sannolikt att köra touren den kommande vintern eftersom säsongen inte har något mästerskap. Men under mästerskapsåren, tre av fyra, brukar hon göra som många andra stjärnor och avstå från Tour de Ski för att prioritera träning inför VM eller OS.
Sågar masstart
Internationella skidförbundet, Fis, försöker nu komma på lösningar för att locka de bästa åkarna att både starta i och köra alla etapper av tävlingen som inleds efter jul och avslutas strax efter nyår. I år fullföljdes touren av mindre än hälften av det kvinnliga startfältet. Och framför allt vill man också att det ska bli mer dramatik på slutet än det har varit de senaste åren. I år var Östberg hela 2.42 före tvåan Natalja Neprjajeva.
En tanke som finns är att ta bort jaktstarten under den sista etappen och i stället ha en masstart. Ett förslag som sågas av Charlotte Kalla.
– Det känns tråkigt om man först när man har gått i mål ska kunna utse vem som vinner hela touren. Det har verkligen varit tourens signum att först uppför Alpe de Cermis är vinnaren av touren, det har varit en del av spänningen, säger Kalla.
”Få till nerven”
Niklas Jonsson sitter i Fis längdkommitté och säger att det till nästa veckas Fis-kongress i Dubrovnik finns ett förslag på att ta bort världscuptävlingar före och efter Tour de Ski, så att stjärnorna ska kunna få träningsperioder i stället. Men Kalla är osäker på om det skulle locka henne att köra touren även under ett mästerskapsår.
– Det är kanske antalet tävlingar i stort, i stället för att få tävlingsfria helger före och efter touren, som behöver ses över och som gör att man får möjlighet till träning, säger hon.
Niklas Jonsson säger att annat som kan ändras för att få mer spännande avslutningar av Tour de Ski är bonussekundsystemet för de olika etapperna.
– Om konceptet ska överleva behöver det stärkas. Vi behöver tänka över hur vi ska få till nerven och göra det attraktivt för tv-tittarna, säger Jonsson.