Karin Mattsson lämnar ett splittrat skidförbund: ”En väldigt dålig situation”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Mattsson om att lämna ett splittrat skidförbund: ”En väldigt dålig situation” Foto: SVT

Karin Mattsson om att lämna ett splittrat skidförbund: ”En väldigt dålig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Efter sex år som ordförande lämnar Karin Mattsson ett splittrat skidförbund.
Inför helgens årsmöte har två falanger bildats – och en kamp om ordförandeposten har uppstått.
– Det är en väldigt dålig situation vi är i, säger Karin Mattsson.

Med två dagar kvar till söndagens årsmöte träffar SVT Sport Karin Mattsson i Östersund.

I somras meddelade Mattsson att hon vill kliva av rollen som ordförande, med motiveringen att hon känner att hon inte har möjlighet att prioritera jobbet som ordförande i skidförbundet, i kombination med övriga uppdrag.

På söndagens årsmöte ska därför en ny ordförande väljas och det står mellan två kandidater. Jonas Bauer, föreslagen av valberedningen, och Anders Furbeck, föreslagen av distrikten i Götaland.

Furbeck nominerades i veckan som motkandidat till Bauer, då det finns olika falanger som ser olika på förbundets framtid och därmed vill se olika ledare för förbundet.

– Jag har inga synpunkter alls på val av personer, varken ordförande eller ledamöter, annat än att jag önskar att det är ett väl förankrat val som Skidsverige känner att man står bakom, säger Karin Mattsson, och utvecklar vidare:

– För det blir så mycket lättare för ordförande och styrelse att jobba då. Så det är min önskan. Sen har jag respekt för vilket val man än väljer.

Anmälningar har skapat olika läger

Årets styrelsearbete har präglats av en konflikt som SVT Sport har rapporterat om tidigare. Den har lett till både polisanmälningar och ett ärende i Riksidrottsnämnden, och konflikten har skapat olika läger i Skidsverige.

– Det har ju, precis som du säger, varit ett jättebesvärligt år, och det är ju en väldigt olycklig situation som vi är i. Så det har tagit på många det här året, säger hon, och berättar att hon har rannsakat sin egen roll i konflikten:

– Det är ju alltid lätt när man har facit, men jag har funderat mycket på vad man hade kunnat gjort annorlunda. Jag har pratat med några som jag känner, men jag tänker att jag vill gärna stanna där, jag vill verkligen inte prata om andra ledamöter.

Ser positivt på framtiden

Hon är ärlig med att den interna konflikten skadat Svenska skidförbundets varumärke, och påverkat styrelsearbetet och vad de har lagt fokus på.

– Det har ju lagts oerhört mycket tid på på annat än det vi kanske skulle vilja jobba med. Det har det ju definitivt gjort.

Men även om Karin Matsson medger att det finns en splittring i skidrörelsen vill hon se positivt på framtiden.

Hör mer från Karin Mattsson om framtiden för förbundet i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.