• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Besviken Ebba Andersson efter torsdagens långlopp. Foto: Bildbyrån

Krismöte efter kritik mot vallateamet

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska skidlandslaget hade ett krismöte efter den hårda kritiken mot vallateamet i samband med torsdagens fjärde etapp i Ski Tour.

– Man måste kunna ge feedback på när det har träffat bra och när det inte har träffat bra, säger Charlotte Kalla till TT.

Enligt Charlotte Kalla fick alla på mötet möjlighet att framföra sina åsikter och komma till tals. Samtidigt menar hon att det inte finns något självklart svar.

– Det är svårt att peka på en exakt orsak till varför det blir som det blir.

Vad kom ni fram till på mötet?

– Att andra nationer har lyckats bättre. Men vi ska fortsätta fokusera på vårt, säger hon.

”Mer än vanligt”

Det är inte första gången problemen med valla har varit i fokus under säsongen. Redan efter sprinttävlingarna i Oberstdorf i slutet av januari hölls ett möte mellan vallare, åkare och ledare för att rensa luften med förhoppning om att hitta en väg framåt.

Men problemen har fortsatt.

– Det har verkligen varit mer än vanligt i år, säger Jonna Sundling.

Ebba Andersson kom fyra i torsdagens långlopp i Meråker, men utöver det var svenskarna långt från några topplaceringar.

Inte bekymrad

Även denna gång handlade eftersnacket till största del om materialet där flera var kritiska till det svenska vallateamet.

– Det är tråkigt att det ska handla om vad man har under fötterna. Mina skidor var väldigt dåliga, jag fick kämpa för varje meter, säger Jonna Sundling.

– Det är väldigt jobbigt. Man känner att man har krafterna men det är något annat som stoppar en. Men ja, vallarna gör sitt bästa. Ibland har vi lyckats och ibland har vi inte gjort det, fortsätter hon.

Trots problemen menar Charlotte Kalla att hon inte är bekymrad inför framtiden.

– Nej, säger hon.

Möte också bland herrarna

Även på herrsidan hölls ett möte efter loppet. Teodor Peterson, 73:a i Ski Touren totalt, menar att det inte är bra att flera åkare upplever att de har sämre skidor än konkurrenterna.

– Det är inte där vi vill vara, varken vi eller vallarteamet. Då kan det vara intressant att höra deras utvärdering av det, säger Peterson och påpekar att det är vanligt att åkarna utvärderar skidorna med vallarna.

Enligt Peterson behöver alla i skidlandslaget vara noggrannare inför varje tävling.

– Det är någonstans där man måste börja. Så sent som i Östersund (förra veckan) hade jag bland de bästa skidorna jag någonsin haft på en tävling. Så det är inte så att kunskapen inte finns men det gäller att lyckas varje gång.

Bland herrarna var Jens Burman, på 14:e plats, mest kritisk. Vallarchefen Anders Niemi tog åt sig av kritiken – men han slog också i från sig delar av den.

– Jag har stämt av med grabbarna och de andra var nöjda. Så vi måste utvärdera om Jens (Burman) valt fel skidor, eller vad som kan ha gått snett. Norskorna hade kanske lite bättre i damloppet, vi låg ungefär som de andra, sade Niemi till medierna direkt efter loppet.

TT har varit i kontakt med den tillförordnade längdchefen Ola Strömberg som inte vill kommentera kritiken mot vallarteamet utan i stället hänvisar till landslagscheferna Lars Selin och Karin Ersson.

Ski Tour 2020 fortsätter med sprint i Trondheim på lördagen.

Vallachefen Anders Niemi efter långloppet i Meråker: ”Frustrerande”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.